Ämne: Slakt

Slakten av nöt ökade i kvartal tre
NyheterSlakten under årets första tre kvartal ökade med 3,6 procent jämfört med samma period förra året.

Nu ska årets nöttoppar utses
SlaktSyftet med tävlingen Nöttoppen – ungtjur är att inspirera till goda produktionsresultat. För att hamna i topp i tillväxt på sina djur krävs bra management från start till mål, god djurhälsa och en välplanerad utfodring.

Biologiska klockan styr fortfarande
SlaktUtifrån slaktdata kunde man se att tjurarna växte bättre på våren och att de i stället lagrade in mer fett på hösten.

Vinnande tillväxt
GårdenNoggrannhet i alla detaljer och nytt kalvstall gav Nygårds mjölk en förstaplats i Nöttoppens tillväxttävling för ungtjurar av mjölkras 2022.

Andelen svenskt nötkött ökade
NyheterAndelen svenskt nötkött ökade med 4,2 procent under första kvartalet i år jämfört med samma period föregående år.

Lägre svinn med köttraser
ForskningDrygt 8 procent av nötköttsproduktionen på gårdsnivå gick till spillo under 2020. Det motsvarar 13 000 ton nötkött som kunde ha blivit livsmedel, visar en delrapport om svinn.

Digitaliserad slakt börjar med öronmärkena
NyheterMed digitala öronmärkningar finns möjligheter att genomföra en digitalisering av slaktkedjan och enklare dela information. Nyligen avslutades ett projekt på Gotland där detta undersöktes.

Andelen stutar minskar
Slakt
Så syns ökad djurvälfärd i slakten
Forskning
Ökad import efter pandemin
NyheterEfterfrågan på svenskt kött har sakta lett till att den svenska marknadsandelen har stärkts – samtidigt som totalkonsumtionen minskar. Men i fjol ökade importen då pandemin avtog och samhället öppnade upp.