Hökanonen fick nytt liv som ströare

Text, Foto Camilla Olsson

Den gamla hökanonen har blivit strömaskin på Alsen lantbruk. Det har förbättrat arbetsmiljön och effektiviserat arbetstiden.

Det här är en förkortad artikel. Du läser hela i Nötkött nummer 1 2024 (länk till e-tidningen).

Efter att ha köpt till granngården började Alsen lantbruk, utanför Östersund i Jämtland, år 2020 med stutar och dikor. Men att köra in rundbalar, skaka upp dem med gaffel och fördela dem manuellt på 500 kvadratmeter liggyta var tungt och slitigt. En halmrivare på traktorn löste inte problemet.

I stallet satt en hökanal högst upp i taket som föregående ägare hade installerat men som inte fungerade. Andreas Axelsson, som driver gården tillsammans hustrun Helen Axelsson, tänkte att den borde med lite ombyggnad kunna bli en strömaskin. Med hjälp av en släkting och samarbetspartner hittade han de nödvändiga tillbehören.

Reparerade plattform

En snickare reparerade och byggde till plattformen som sitter sex meter ovanför golvet. Dit lyfts halmbalarna på ett säkert sätt med en höhiss. Därefter tar de av näten på halmbalarna och använder en gaffel för att mata in halmen i hökanonen och ut i den teleskopiska hökanalen uppe i taket.

Här matas halmen in och åker sedan upp i hökanonen.

Hökanalen går från höger till vänster, från norr till söder, i byggnaden och matar ut halmen jämnt över liggytan. Rören och sidoplåtarna till hökanonen är rostfria så att det inte ska uppstå någon gnistbildning och försäkringsbolaget har godkänt lösningen.

De använder bara hökanonen en kort stund åt gången, fem minuter i snitt. Men den kräver mycket ström, 35 ampere huvudsäkring, och bullrar så hörselskydd är ett måste. På grund av dammet behöver de använda munskydd.

Har hökanoner i reserv

Eftersom den sitter åtta meter upp i taket skulle de behöva använda en skylift vid underhåll. Reservdelar kan också vara svåra att hitta till gamla maskiner, Andreas Axelsson har själv två hökanoner i reserv om något skulle hända. Men hittills har allt gått bra och fördelarna uppväger.

– Nu är det roligt att halma! Djuren tycker också att det är skönt och står helst där det blåser och kan ligga och få halmbädden över sig som ett sängtäcke.