Nytt nummer av Nötkött

I dagarna landar ett nytt nummer av tidningen Nötkött i brevlådan hos våra prenumeranter. Nötkött nummer 2 har tema Foder och vi lyfter bland annat att maskiner och körslor blivit dyrare.

Text Ann Christin Olsson
Foto Camilla Olsson
Nötkött nummer 2 2024.

I fodertemat förra året skrev vi om att anpassa sin grovfoderstrategi efter svängningarna i priser på marknaden för de insatsvaror som behövs. Bland annat gödningen. I år lyfter vi behovet av att se över sin maskinstrategi för att ha koll på maskinkostnaderna. Såväl nya maskiner som körslor har stigit i pris. Vi har besökt två gårdar som berättar om sin foderstrategi.

Dessutom som extra krydda kan vi presentera finalisterna i tävlingen Årets vallmästare. Det är inspirerande att ta del av deras vallstrategier.

I Porträttet får vi möta en ung nötköttsföretagare, Amandus Gunnarsson i Gislaved, som tillsammans med sin pappa Mikael Gunnarsson berättar om det pågående generationsskifte. En process som kommer att ta några år och därför är deras råd att börja i tid.

Isabel Moretti, vd för Svensk Kött, skriver på Sveriges Nötköttsproducenters sida om behovet av att få fler unga att satsa på att bli nötköttsproducenter. Trots en del motvind så finns också medvind – kött är inne igen.

Har du ett tips om ett ämne vi borde skriva om i kommande nummer eller en gård som du vill läsa om. Maila redaktionen på notkott@vxa.se.

Mer om tidningen Nötkött: