Nötkött – nytt nummer ute nu

I Nötkött nummer 5, med tema avel, lyfter vi bland annat att det är en ny nordisk avelsvärdering på gång för köttraserna. 

Text Ann Christin Olsson
Nötkött 5 2023.

På omslaget till nummer 5 möter vi Fredrik Söderlund, ung nötköttsföretagare på Åland som berättar om de utmaningar som finns med att vara producent på en ö. Han är en av 100 lantbrukare med nötkreatur på Åland. Flera spännande möten väntar inne i tidningen. Vi har besökt två avelsbesättningar, Kristofersgården i Hälsingland och Simontorp charolais i Skåne.

På aktuelltsidorna lyfter vi bland annat att nötkötts- och mjölkproducenten Stefan Gård är ny i Jordbruksverkets styrelse. Vi har hela listan på de nominerade till Årets Nötköttsföretagare och vi har med resultatet för Kap-säsongen 2022/23. Du vet väl att du kan följa nyheter på Nötkötts webb, tidningennotkott.se, mellan utgåvorna av Nötkött?

Betong komplement till nötkreaturen

Tobias Andersson på Gotland berättar om hur han utvecklat gården sedan han tog över. Numera har företaget två ben att stå på – nötkreatur och betongarbeten. Ytterligare ett intressant möte är ett återbesök hos John Widegren och Sarah Hamilton Widegren som berättar både hur gården utvecklats och hur de gör för att kombinera skötseln av gården med John Widegrens uppdrag som riksdagsledamot.

Under vinjetten ”Så gjorde vi” berättar vi om en fastgödselspridare som byggts om till en strömaskin och som underlättar ströarbetet.

På sidorna ”Fråga experterna” svarar experter på aktuella frågor. Vi lyfter bland annat Bondekompis, hygienisk analys av spannmål och hur man kan hantera en utmanande ekonomisk situation i företaget. På forskningssidorna har vi med forskning kring köttfaktorn i kosten som gör att vi tar upp järnet bättre när kött eller fisk ingår i måltiden. Detta och mycket mer i det senaste numret av Nötkött,

Mer om tidningen Nötkött: