Svartvitt tänk i aveln

En vikingako som härdats i Skottland och sedan återvänt till Sverige. Försedd med ett vitt bälte från Holland har belted galloway blivit poppis. Både rasen och rasföreningen växer.

Text, Foto Ann Christin Olsson

När Pernilla Stake och hennes man Niklas Stake flyttade till Norseruds säteri, strax utanför Arvika i Värmland, 2004 ville de hålla markerna runt gården öppna. Första tanken var får, men det behövs ju så många för att få jobbet gjort. Då gick tankarna över till nötkreatur och helst någon lätt köttras som är härdig. I den jakten charmades hon av belted galloway. På gården finns också hästar, höns och ankor. 

– Vi hade djurvana, men inte kovana, säger Pernilla Stake. Det är en lätt köttras som påminner lite om hereford i typ.

De första korna av rasen belted galloway köptes in 2005.  Då fanns det bara fyra besättningar i Sverige som sålde livdjur. För att få köpa av dem var det ett krav att gå med i den nybildade rasföreningen. Besättningen på Norseruds säteri har idag vuxit till cirka 13 kor och kvigor som kalvat i år.

Härdig köttras

Galloway är en härdig köttras som, precis som namnet säger, kommer från Galloway i Skottland. Men rasens ursprung tros vara hornlösa djur som vikingarna förde med sig. Det karaktäristiska vita bältet kom till först på 1700-talet genom handelsutbyte med Holland då tjurar av rasen lakenvelder importerades. De var just svarta med vitt bälte, något som idag blivit ett signum för belted galloway.

Alla djur i hennes besättning är visserligen svarta med vitt bälte. Men djuren kan också vara röda och dun (grå), med vitt bälte, samt enfärgade i svart, rött, dun och vitt.

Nu har Pernilla Stake också axlat rollen som ordförande i Svenska gallowayföreningen.  Att intresset för rasen ökar är roligt. Det har gett både fler djur och medlemmar, men det innebär också mycket jobb för att hinna driva olika frågor och ordna medlemsaktiviteter.  

Att intresset för rasen ökat märks i antalet kalvningar i köttboskapskontrollen, KAP, som har ökat med 240 procent på tolv år. Även i Jordbruksverkets CDB-statistik syns ökningen och det fanns 707 tjurar och 1 449 kor som rapporterats in som galloway eller belted galloway den 31 december 2022. Av dessa var cirka 90 procent med bälte.

Läs mer om rasföreningen: Svenska Gallowayföreningen