Han blev såld på blondiner

Ett stort intresse för djur har fått Blondeföreningens ordförande Tommy Rehns tillvaro att kretsa kring både mjölkkor och dikor.

Text, Foto Ann Christin Olsson

När Nötkött svänger in hemma hos Tommy Rehn, ordförande i Svenska blonde d’aquitaineföreningen och avelsuppfödare på Flansbacka blonde i Skeppshult i Småland, kommer han stressad efter några minuter.

Han jobbar heltid som ladugårdsförman på Kalset mjölk och en ko hade lagt sig i kalvningsförlamning samtidigt som veterinären var försenad.

– Veterinärbristen är ett bekymmer, säger Tommy Rehn och lyfter det som en viktig fråga för branschen att hantera.

Stort djurintresse

Efter att ha gått skogsbruksutbildning, jobbat i industrin och gjort lumpen föll yrkesvalet på plats och det blev 40 veckors grundkurs i jordbruk.

– Då föddes ett starkt intresse för mjölkproduktion och kor, men jag har alltid varit djurintresserad, säger Tommy Rehn.

Nu har han jobbat på Kalset mjölk i över 30 år. På ”fritiden” har han byggt upp en köttrasbesättning, som i dag består av 20 blondekor. De finns på hans föräldragård en kilometer bort.

Heltid utanför gården

De dagliga rutinerna tar en dryg timme. Det kan bli mycket med ett heltidsjobb utanför gården. Hans far Stig Rehn, 82 år, är till god hjälp med tillsyn av djuren. Tommy Rehn har hunnit bli 55 år och har två söner och två bonussöner. En av sönerna är jordbruksintresserad.

Tommy Rehn hart drivit gården i 17 år sedan han tog över ansvaret för besättningen. Avelsintresset gjorde att han ville satsa på dikor. Efter att ha läst på om olika raser blev han helt såld på blonde vid ett studiebesök i Frankrike.

Engagerad

Tommy Rehn har varit engagerad i Blondeföreningen ungefär lika länge som han haft besättningen, de senaste nio åren som ordförande. Föreningen brukar ordna ett sommarmöte och ett viktigt event på hösten är att träffas hos Pelle Björklund på Dalstorp, vice ordförande i föreningen, för att grilla och ha kvigauktion.

Tyvärr är blonde inte med på årets tjurprövning i Gunnarp då föreningen inte fick ihop de åtta tjurkalvar som hade behövts. Men förra omgången gick bra då rasen fick det högsta medelpriset på vårens auktion i Gunnarp.

Bra faderras

Tommy Rehn tar med sitt fritidsintresse till Kalset mjölk där de seminerar med 30 procent köttras på kor de inte vill rekrytera efter.

– Blonde passar som faderras, det blir väldigt trevliga kalvar. Kalvarna är slanka när de föds och det är nästan inga problem vid kalvningarna.

Samtidigt blir det ett högt slaktutbyte. Rasen har rykte om sig att vara lite nervös, något han tror kommer från de första importdjuren men som inte stämmer i dag. Djuren är lugna och blir det några som avviker gallras de bort. Tommy Rehn beskriver blonde som fullblodsdjur och menar att de måste hanteras efter det.

Franska doser

Alla hondjur i besättningen semineras. Svenska blonde d’aquitaineföreningen tar in doser utifrån medlemmarnas önskemål. Det är stort sug efter pollade tjurar men han betonar vikten av att inte tappa de franska kropparna. Förutom från Frankrike tas också doser från Nederländerna och Tyskland.

– Vi får inte tappa det som är unikt i rasen, betonar Tommy Rehn.

Han beskriver rasen som fodereffektiv när den får en bra foderstat med såväl tidigt skördat vallensilage som kraftfoder. Något som blir allt viktigare med ökade priser.

Trimmar produktionen

Kostnadsökningarna hanterar han genom att trimma produktionen, både kostnader och intäkter. För de djur som ska gå till slakt samarbetar han med andra gårdar där man gemensamt förhandlar om slaktpriset, förutom de tjurar och kvigor som säljs till avel varje år.

– Jag försöker vara effektiv och ge rätt vallfoder till rätt djur, säger Tommy Rehn.

Olika märkning

Balarna märks upp och olika kvaliteter styrs till olika grupper. En del av förstaskörden tas tidigare, en del tas senare för att passa tjurarnas respektive kornas behov. Tjurarna får fri tillgång till ensilage och inköpt färdigfoder. Med bra ensilage kan de äta mer vallfoder och det går åt mindre pellets.

Rundbalarna plastas av och ställs bara fram på foderbordet till ungdjuren.

– Då funkar det inte med bara en nackbom, utan måste vara låsbara grindar eller diagonola rör, säger Tommy Rehn, och menar att det annars kan bli ett stort foderspill.

Embryoinläggning

Tommy Rehn har testat att lägga in embryon, det är det säkraste sättet att få in nya blodslinjer både i besättningen och i landet. Paratuberkulos kom med de tidiga import djuren, något Sverige har fått jobba för att bli av med.

– Men embryo kan bli noll och inget, det är ju inte som att köpa ett djur.

Lyckokast

Ett embryo blev ett riktigt lyckokast, 369 Hadassa av Flansbacka. Hon ställdes ut som kviga och blev bästa hondjur på Mila 2019 samt även Best in show bland köttdjuren. I år kommer han att ställa ut en av sina kvigor på Elmiamässan.

– Det är roligt med utställningar och speciellt att se fina kor med sina kalvar.

Odlar och jagar

På fritiden umgås han gärna med familjen, odlar i trädgården eller jagar. Frun Eva Rehn jobbar utanför gården inom äldrevården. De har sex barnbarn och vid Nötkötts besök hade de precis varit en dag på Astrid Lindgrens värld.

– Det var faktiskt roligt också för oss gamla, skrattar Tommy Rehn.

När familjen umgås gillar han att grilla och om han får välja blir det ryggbiff av nöt. Debatten om kon och klimatet tycker han är så onyanserad. Hans marker passar för vallodling och inte för att odla mat till människor.