Pilotprojekt om marknaden för odlat kött

Ica Sverige och bolaget Re:meat ska tillsammans utforska marknadspotentialen för laboratorieodlat kött.

Text, Foto Ann Christin Olsson

I ett pressmeddelande skriver ICA Sverige att det svenskodlade köttet tillverkas ”likt öl i bryggerimiljö”. Det odlade köttet tillverkas från djurceller och erhålls sedan som färdig köttfärs. I ett första steg handlar samarbetet om att utforska konsumentens inställning till odlat kött. Det har stor betydelse tillsammans med smak, pris och näringsvärdet i produkten

I pressmeddelandet säger Maria Gustavsson, vikarierande chef innovation och konceptutveckling på ICA Sverige:

”Inom arbetet med ICA Växa utforskar vi lösningar inom matproduktionen som kan minska klimatavtrycket från maten. Vi ser att odlat kött kan vara ett viktigt komplement i proteinhyllan, som har potential att göra stor skillnad för klimat och miljö – kanske till och med hälsan. Kundernas mottaglighet kommer vara avgörande och vi ser fram emot att utforska detta vidare med Re:meat, ”

ICA och Re:meat kommer härnäst att genomföra en pilot för att utforska odlat kött i experimentmiljö i väntan på kommersiellt godkännande från EU. Re:meat är Sveriges första bolag inom odlat kött och har som ambition att bygga storskalig lokal produktion.

Läs hela pressmeddelandet: ICA och Re:meat utforskar potentialen för odlat kött i Sverige