Överskott av kalvar

Sedan vecka 4 förra året är det marknadsavdrag på livkalvar som är 2–6 veckor gamla hos HKScan Agri. Avdraget har ökat under hösten och ligger nu på 550 kronor.

Text, Foto Ann Christin Olsson

– Det är enbart marknadsavdrag på mjölkdrickande kalvar, säger Jakob Danielsson, affärsområdeschef för nöt på HKScan Agri. De flesta kalvar som förmedlas är avvanda.

Marknadsavdraget hänger ihop med att priset på mjölkpulver ökat. Förmedlingen jobbar med att försöka jämna ut skillnader i efterfrågan på kalvar över landet.  I vissa områden i sydöstra delarna gör foderbrist att efterfrågan minskat. 

– Just nu är det överskott av kalvar.

Det brukar dock vara ett visst överskott så här års genom säsongsvariationen i kalvningar. Antalet förmedlade kalvar ligger på normal nivå. 

Jakob Danielsson upplever inte att det är fler än normalt av ungnötsuppfödarna som upphör med produktionen. Men när det blir någon större producent som slutar kan det påverka marknaden lokalt. För mjölkproducenten kan det vara bra att ha en flexibilitet, till exempel fler kalvplatser om det blir några veckors väntetid med att få i väg kalvarna.