Hallå där, Camilla Hansson…

…ordförande för Skånes nötköttsproducenter som arrangerar årets Köttriksdag i Malmö den 22–24 november. Vilka är höjdpunkterna?

Text Camilla Olsson

– Förutom stämman är höjdpunkten positivitetssamtalet på torsdag förmiddag. Det består av paneldeltagarna Stefan Eriksson, kock, Märta Jansdotter, Gröna gårdar, Charlotte Åkerlind, rådgivare, och Åsa Lannhard Öberg, Jordbruksverket, och moderator Lars Höök. Stämman handlar om mat, konsumtion och produktion – lokalt och globalt. I det här samtalet kopplar vi köttets mervärde till produktionsnivå och hur vi kan ha ett bra förhållande mellan produktion och konsumtion, säger Camilla Hansson.

Är det något som är nytt för i år?

– Ja. Själva stämman kommer man kunna följa digitalt. Det går inte att rösta om man inte är på plats men det går att se den digitalt. Nöttoppen kommer vi också att presentera vid banketten, det har vi inte gjort tidigare.

LÄS MER: Nu ska årets nöttoppar utses

Vad hoppas du att evenemanget ska leda till?

– Att man ser positivt på sin produktion. Det är många svåra svängningar nu, både inflation, ränta och klimat men trots det finns det en stor mening med det vi gör och vi ska vara stolta över det. Jag hoppas att samhället inser att köttets mervärde är viktigt, bland annat kommer vi att lyfta att växande barn behöver animaliska proteiner för att utvecklas ordentligt.

Ditt bästa tips till besökare?

– Kom redan på onsdagen! Då blir det gårdsbesök hos Anders och Laila Johansson i Harlösa och de som väljer att åka buss tillsammans med oss från Malmö kommer att få en historisk berättelse på vägen dit. Jag vill också slå ett slag för banketten, då spelar en jättebra orkester, tipsar Camilla Hansson.

LÄS MER: Programmet till Köttriksdagen 2023