Hallå där, Göran Johansson…

… NAB:s representant och ansvarig för djurutställningen på Elmia. Hur många köttrasdjur kommer att delta på Elmias djurutställning?

Text Marianne Lindberg
Göran Johansson.

– Det är 155 anmälda djur av raserna angus, belted galloway, blonde, charolais, dexter, hereford, limousin och simmental.

Visningsdagen av köttraserna är på torsdagen den 20 oktober. Vad händer då?

– Vi börjar med en bedömning av varje ras och utser en vinnare bland både han- och hondjuren. Sedan tävlar tjurar och hondjur om vem som är bäst i sin ras. Därefter blir det Showmanship för Köttrasungdomen, där unga mellan 8 och 18 år tävlar om hur man förberett sina djur och hur de visas upp. Sedan blir det SM i Showmanship för vuxna. Dagen avslutas med Best in show där rasvinnarna tävlar i en kviga-ko- respektive tjurklass. De två vinnarna gör därefter upp om vem som tar hem priset.

Vad får vinnarna?

– Äran! För övrigt kommer NAB att sälja lotter där man kan vinna en kvigkalv. Pengarna från lotteriet kommer att gå till Köttrasungdomen.

Vilket är ditt bästa mässtips?

– Ta med matsäck och bänka dig vid visningsringen. Om du behöver sträcka på benen kan du besöka NAB och rasföreningarnas utställningsmontrar där du kan prata och ställa frågor om raserna och djuren.

FOTNOT: Tidningen Nötkött finns på plats i ena hörnet av visningsringen under mässdagarna där du bland annat kan tävla om ett kalvtäcke.