Robin Svedlund på RS lantbruk och maskin i Hagby på Öland köpte 7410 Taffarel av Brödåkra på Gunnarp.
– Det var första gången jag köpte en tjur på Gunnarp, säger Robin Svedlund.
På gården finns 60 mjölkkor, 30 dikor och ungnötsuppfödning med inköp av cirka 300 tjurkalvar per år. Dikorna kom till under mjölkkrisen 2016 när han var rädd för att det skulle bli brist på mjölkraskalvar. Det är en bruksbesättning, med målet att ha en diko av lätt köttras (angus, hereford) som läggs på med tung köttras (simmental, charolais), även om han fortfarande är i ett uppbyggnadsskede.
Ville ha en tjur som är ordentligt testad
Men Robin Svedlund har haft oflyt med de första avelstjurarna, som blivit halta eller inte fungerat av andra skäl. Det har bidragit till att han blev intresserad av en tjur som är bedömd utifrån flera olika egenskaper. Han lade ett bud på en av tjurarna på Gunnarp och sedan tänkte han inte mer på det innan han fick ett mejl att han vunnit budgivningen.
– Taffarel blev inte så mycket dyrare än de andra tjurarna som jag haft och han är genomtestad.
Först fick Taffarel stå i karantän på gården i nästan en månad och därefter blev det en mjukstart med en liten grupp mjölkraskvigor för att ta omlöpare. Efter det har han fått gå ihop med gårdens andra tjur, en äldre simmentaltjur, och de har sedan tillsammans släppts ut i dikogruppen. Varje gång Robin Svedlund kommit med djurvagnen går Taffarel bara rätt upp.
– Det märktes direkt när han kom hur otroligt van han var att bli hanterad. Bara det är värt lite extra pengar.
Hittills har Robin Svedlund köpt in en del rekryteringskvigor. Förhoppningen är att Taffarel ska tjänstgöra i tre säsonger. Planen är att när han fått egna döttrar som ska betäckas så ska korna delas in i två grupper som får gå med varsin avelstjur.