På vägen till Gunnarp – från gård till tjurstation

Förberedelserna inför auktionen i Gunnarp har startat. Nötkött följer hur det går för en av avelsuppfödarna, Brödåkra charolais – allt ifrån insättningen av tjurkalvarna fram till auktionen nästa år.

Text, Foto Ann Christin Olsson

För Malin och Lars-Johan Joelsson på Brödåkra charolais, strax utanför Hässleholm, började egentligen resan till årets tjurprövning redan vid planeringen av parningarna 2021.

I besättningen finns 125 kalvande kor så de brukar bli runt 60 tjurkalvar att välja bland. I ett första urval går de tjurkalvar bort som är födda för sent eller för tidigt, fönstret är från 20 december till 10 april.

Tre platser

Utifrån säsongens tjurkalvar, deras härstamningar och hur de utvecklats under de första månaderna, anmälde familjen Joelsson intresse för tre platser, vilket de också fick. Det finns också en lista med för uppfödare som vill få med någon extra på sluttampen.

– I början hade vi ungefär tio kandidater, säger Lars-Johan Joelsson.

Dessa tio valdes utifrån födelsevikt, härstamning, avelsindex och tjurkalvens egen exteriör och tillväxt. I besättningen finns fem egna avelstjurar som betäckt varsin grupp med kor och kvigor. Det finns cirka 15 olika kofamiljer i besättningen, ibland köper de någon ny kviga från höstens elitauktion.

– Det är roligt för att få testa någon ny kofamilj.

Vävnadsprov

Redan när kalvarna föds tas ett vävnadsprov med en så kallad TST-tång vid öronmärkningen som skickas in för genomtest.

Nästa steg i urvalsprocessen är veterinärbesiktningen i juli. Fram till dess brukar några tjurkalvar falla bort för att de inte följer önskad tillväxtkurva, eller om lynnet inte känns bra.

– I somras hade vi med fem tjurkalvar vid veterinärbesiktningen. En gick bort när vi fick svaret på testet av de monogena egenskaper, den hade anlag för blindhet, säger Lars-Johan Joelsson.

Hälsoundersökning

Vid veterinärbesiktningen görs en allmän hälsoundersökning. Dessutom kontrolleras bett, rörelsemönster samt testiklar. Det var ett frågetecken kring en av bitestiklarna, men det var samma tjurkalv som föll bort på de monogena egenskaperna.

– I övrigt blev det utan anmärkningar. Men det är ändå lite nervöst varje gång, speciellt när de gäller den tjurkalv man har som favorit.

Det var först två dagar innan leverans av tjurkalvarna som de bestämde vilka tjurkalvar som skulle levereras. Då gjordes en sista egen kontrollvägning.

– Vid de egna vägningarna kontrollerar vi också att de klarar 240 kilo i korrigerad 150-dagarsvikt.

Döps efter fotbollsspelare

De tre tjurkalvar från Brödåkra charolais som är med på årets prövning blev:

• 7410 Taffarel av Brödåkra, fader: Napoleon av Vita Fall, moder: 4102 M Unic av Brödåkra.

• 7427 Thiago av Brödåkra, fader: Napoleon av Vita Fall, moder: 925 Nana av Bosarp.

• 7441 Toivonen av Brödåkra, fader: Ossian av Bosarp, moder 4158 N Tonell av Brödåkra.

Alla tjurkalvar döps efter fotbollsspelare. En namngivningsstrategi som faktiskt blev ett mittuppslag i Norra Skåne och en helsida i Kvällsposten.

Vid det slutliga beslutet vägde Lars-Johan Joelsson också in rasföreningens bedömning av hur intressanta härstamningarna är, vilka rangerats från 1–4.