Hållbar läsning i nya numret av Nötkött

Lantbrukets åtgärder för att minska den globala uppvärmningen är hållbara även för företagens ekonomi. I senast numret av Nötkött kan du läsa om hur lantbrukarna på två olika gårdar jobbar med lösningar som gynnar både miljön och den egna plånboken.

Här är lite ur innehållet i Nötkött nummer 4:

Dan Waldemarsson.

Tema hållbarhet

Rapporten Framtidens jordbruk – mjölk & nötkött visar att svenska gårdars klimatpåverkan faktiskt kan minska i den takt som anges i Parisavtalet fram till år 2050. I rapporten görs skillnad på hur olika växthusgaser påverkar klimatet. FN:s klimatpanel IPCC har bland annat konstaterat att det är skillnad på metan från fossila källor och metan från ett cirkulärt kretslopp som inkluderar idisslare.

I tolv år har Dan Waldemarssons biogasanläggning försörjt gården och grannens växthus med el och värme. Nu är han redo att ta nästa steg – att producera flytande gas som tunga fordon kan tanka på gården.

Vallodlingen är A och O för Grimstorps hållbarhetsarbete. Andra åtgärder är solpaneler för egen elproduktion och att kunna använda flis från den egna skogen i liggbäddarna i stället för halm.

På vägen till Gunnarp

Vi kommer i varje nummer följa hur det går för avelsuppfödaren Brödåkra charolais – från insättningen av tre tjurkalvar på Gunnarp fram till auktionen nästa år.

Gårdsreportage

För Maria och Fredrik Hildingsson var det en fördel att vara nya i branschen när de startade köttproduktion. De var utan fördomar om vad som är görligt, till exempel att sälja kött till kommunala kök som en del ansåg var svårt och administrativt krävande.

Porträtt

Martina Schagerlund.

Martina Schagerlund blev Årets företagare i Eskilstuna i konkurrens med företag inom bemanning och livsmedel. ”Fantastiskt att ett lantbruksföretag jämställs med andra företagare” säger hon.

Fråga experten

”Vad ska jag göra vid misstänkt tjuvbetäckning?” och ”Hur ska jag sluta avtal i dyrtider?”. Nötkötts experter svarar på läsarnas frågor i varje nummer.

Jobba säkert vid utfodringen

Nils-Johan Ingvar Nilsson berättar om en otäck olycka då han skulle utfodra sina dikor och delar med sig av sina nya rutiner.

Vill du prenumerera och läsa alla artiklar – klicka här: Prenumerera på Nötkött – Tidningen Nötkött (tidningennotkott.se)

Nötkött finns även som e-tidning och är gratis för alla prenumeranter. Du hittar mer info här: Nötkött (xn--tidningenntktt-4pbc.se)