När trion 7410 Taffarel, 7427 Thiago och 7410 Toivonen av Brödåkra togs emot på tjurprövningsstationen Gunnarp vägdes de in för att se att alla klarade invägningskraven i korrigerad 150-dagarsvikt. Veckan efter var det veterinärbesiktning, ett komplement till veterinärbesiktningen hemma på Brödåkra charolais i juli, samt 200-dagarsvägning.
Tjurkalvarna avmaskades och vaccinerades mot ringorm. Sen följde en månad där tjurkalvarna fick acklimatisera sig till den nya miljön och foderstaten.
– Den 14 till 16 september vägde vi tjurarna för att få startvikterna, säger Louise Ryberg, vd för Svensk köttrasprövning. Det är kul att vi är i gång och det är en fin omgång tjurar.
Efter det vägs tjurarna varannan vecka fram till auktionen. Den 27 september vägdes tjurarna för andra gången och dagen efter fanns vägningslistorna uppe på webben kottrasprovningen.se. Lars-Johan Joelsson på Brödåkra charolais brukar snabbt gå in och kolla.
Har det inte gått bra är det förstås en besvikelse. Den här vägningen var det generellt inte så höga tillväxter, vilket förklarades med att det har varit lite hosta och ett foderbyte. Lars-Johan Joelssons tjurar hade vuxit mellan 1 000 och 1 286 gram, med 7410 Taffarel i topp. Medeltal för charolais var 1 173 gram per dag.
Totalt blir det tio vägningar, förutom start- och slutvägningen. Det är också kontinuerliga besök av stationsveterinären. Om något problem tillstöter med tjurarna hör kontaktrådet av sig. Så länge allt rullar på med tjurarna hör uppfödarna inget från Gunnarp.
– Nu är det bara att vänta och följa vägningslistorna och hoppas att kontaktrådet inte ska höra av sig, säger Lars-Johan Joelsson med ett skratt.
Enskilda tjurar kan plockas bort under prövningsåret på grund av sjukdom eller trauma. Till exempel hade Lars-Johan Joelsson tidigare en tjur som skadade ögat och utgick. Annars görs den stora gallringen först efter slutvägningen.