Brödåkra – alla tre tjurarna till auktionen

Alla tre av Brödåkra charolais tjurar på köttrasprövningen i Gunnarp har tagit sig vidare till auktionen.

Text Ann Christin Olsson
Lars-Johan Joelsson

– Ja, alla tre har kvalificerat sig till auktionen, säger en glad Lars-Johan Joelsson på Brödåkra charolais i Hässleholm.

Det var osäkert in i det sista. Någon av tjurarna hade en tillväxtsvacka, men kom sen igen och alla tre klarade de tröskelvärden som är uppsatta av Charolaisföreningen. För charolais gäller minst 97 i T-tal.  Lars-Johan Joelsson har prövat tjurar i 20 års tid och 29 av 49 prövade tjurar, det vill säga 59 procent, har tagit sig vidare till auktionen.

– Det känns bra att det ordnade till sig på slutet, säger Lars-Johan Joelsson.

Brödåkra charolais tre tjurar i år är:

  • 7410 Taffarel av Brödåkra
  • 7427 Tiago av Brödåkra
  • 7441 Toivonen av Brödåkra

Mer info om alla tjurar på auktionen finns här: Auktionstjurar (kottrasprovningen.se)

Själv har Lars-Johan Joelsson fem avelstjurar i den egna besättningen, vilket egentligen täcker behovet. Men han vill ändå kika på en ny avelstjur på årets auktion, en som kan få mjukstarta i år, och sen kan börja jobba på riktigt i början av nästa år.

– Det är roligt att också bruksbesättningarna börjat hitta till auktionen och upptäckt att värdet av att köpa så genomtestade avelstjurar, säger Lars-Johan Joelsson. Även om det var all time high på de bäst betalda tjurarna förra året, så är det också en del tjurar som inte blir så dyra.

Ungefär hälften av korna på Brödåkra charolais har kalvat och han har så smått börjat fundera på vilka av tjurkalvarna som kan vara tänkbara att skicka i väg till prövningen nästa gång, bland annat utifrån härstamningar.