Selma – en säregen överlevare

Selma har en särställning i besättningen och Cecilia Bollesparrs hjärta. Hon föddes för tidigt och var den enda överlevande tvillingen där även modern dog efter förlossningen.

Text Marianne Lindberg

Selma föddes i december 2017. Hon var den första kalvningen som Cecilia Bollesparr och hennes sambo Oliver Konradsson fick vara med om efter att de tog över Lundens lantbruk som Olivers mormor och morfar hade drivit.

För två år sedan byggde de ett nytt stall med plats för 68 djur. I dag har gården ett 40-tal kalvande och 20 ungdjur av främst simmentalras samt tre stambokförda tjurar.

Cecilia Bollesparr.

– Selma föddes i december, hon kom för tidigt då hennes tvilling hade dött i magen. Vi valde att ta bort mamma ko efter att kämpat tillsammans med en veterinär för att försöka få ut den döda tvillingen, berättar Cecilia Bollesparr som kom att ömma för gårdens förstfödda kalv.

Selma matades med nappflaska den första månaden.

– Hon blev väldigt bortskämd, fick springa fritt och göra lite som hon ville. Till slut fick jag sätta på en grimma som hon lärde sig att gå i, likt en hund i koppel – något som hon fortfarande låter mig göra. Hon är inte den som låter sig fösas, hon ska gå bakom, skrattar Cecilia.

Selma är envis med maskulint utseende och kan vid första anblicken tas för en tjur. Hon är steril, något som kan inträffa då en tvilling är tjurkalv. När Selma var sex månader togs därför ett blodprov som bekräftade steriliteten. Men att hon skulle gå till slakt var inte aktuellt, det vägrade Cecilia.

– I början var vi oroliga för att de andra i flocken skulle vara elaka mot Selma då hon inte var som de andra. Men det har gått bra. Hon fick gå med kvigor och visade sig ha en dämpande effekt på dem. Eftersom hon är tam och orädd får hon därför gå med mer ängsliga djur som blir lugna i hennes närhet. Så hon har en funktion att fylla i besättningen, säger Cecilia Bollesparr.