En sommar med Ernst

En het dag torksommaren 2018 föddes tjurkalven Ernst i Härlogsbyn i Dalsland. Han hade alla odds emot sig – men överlevde.

Text Marianne Lindberg

Ernst har en särskild plats i Adelina Torins hjärta. Hans mamma Malin, av highland cattleras, kämpade med krystvärkar och till slut födde hon en tjurkalv under en gammal ek i en hage.

Till en början såg allt bra ut, den lilla kalven var pigg och busade runt trots sommardagar med temperaturer på 34 grader. Men så upptäckte Adelina honom liggande livlös. Mamma Malin stod argsint på vakt mot den som försökte närma sig. Med hjälp av grannar och deras avledande manövrar lyckades Adelina och hennes man Emil bära i väg den uttorkade kalven.

Fick sondmatas

En tillkallad veterinär satte in sondmatning och larm om att den lilla kalven behövde råmjölk spreds i bygden. Tack vare hjälp från bönder i Dalsland kunde den livgivande drycken samlas in.

Men läget såg dystert ut, Adelina och Emil turades om dygnet runt för att vara hos Ernst och mata honom varannan timme.

– Många trodde inte att han skulle överleva men vi gav oss den på att han skulle det. Och en morgon när jag kom ner till stallet stod han där och råmade efter sin mamma, berättar Adelina.

Namnet var givet

Den lilla kalven kom att bli familjens kelgris och vallades runt i koppel under sin första sommar. Och namnet var givet, efter många dramatiska timmar blev det ”En sommar med Ernst” (precis som TV-programmet).

– Ernst är väldigt snäll men hormonstinn och lite vild, så några promenader är inte längre aktuella. Men han är from som ett lamm när man borstar honom. I dag går han ute med sin lilla familj, han blev pappa i februari till Frigga. Han ska senare få vandra vidare till några damer i grannkommunen, berättar Adelina.

Tills vidare behåller hon mamma Malin och Ernst syster Tilda, som var de första köttdjuren som köptes in till gården. Målet är att bygga upp en besättning av highland cattle, från dagens fem till 20 djur.