Kirk – en tjur med action

Korsningskalven Kirk överraskade så mycket att hela avelsinriktningen ändrades. Nu är planen att han ska få betäcka och bli far åt nya kalvar på gården Renardsfält i Munka-Ljungby.

Text Lisbeth Karlsson

Efter tio års uppehåll med kor, tidigare födde de upp mjölkrasstut och mellankalv, beslutade Nina och John Andersson på gården Renardsfält i skånska Munka-Ljungby att gå över till dikoproduktion.

På Facebook lade Nina ut bilden på gårdens förstfödda korsningskalv, Renardsfälts Kirk, och bad besökarna gissa vilka två raser som låg bakom den. Rätt svar: röd angus och röd wagyu. Nu har Kirk påverkat hur paret tänker driva avelsarbetet.

– Vi blev så imponerade av honom, han är väldigt fin och kraftig, så vi ändrade våra planer om avel på renrasiga röda wagyu, säger Nina Andersson.

Lätta kalvningar

Strategin är att använda röd respektive svart wagyu och korsa med främst angus och belted galloway för att få djur som har lätta kalvningar, går att föda upp på gräs och som har bra köttkvalitet.

– Vi ville ha hornlösa djur, och när vi hittade den här rasen så såg det ut att finnas semintjurar som var hornlösa, men de gick inte att importera till Sverige. Vi har fyra tjurar som vi importerat doser av och som vi seminerat med i år. Planen för Kirk är att han ska få betäcka andra korsningskalvar, säger Nina Andersson.

Döpt efter skådespelare

De startade förra året med att köpa röda wagyu-kor från Friskatorpet i Rinkaby och embryon av röd wagyu. Dessutom seminerades angus- och sim-anguskor med röd wagyu.

Modern till Kirk, den röda anguskon Red Kirsten av Mellby, seminerades förra året med en dos röd wagyu från tjuren Ashwood FX 007.

– På grund av 007 fick det bli ett tema med actionhjältar och han är döpt efter skådespelaren Kirk Douglas, säger Nina Andersson.

Kirk har kommer att bli en del i avelsarbetet på gården där målet är att ha 25 kor samt föda upp djur till slakt, så totalt blir det cirka 75 djur.