Machotjuren Alfons är en mjukis

Simmentaltjuren Alfons försöker att imponera och blåsa upp sig, men Hanna Johansson vet att han är en mjukis och var han gillar att bli kliad.

Text Lisbeth Karlsson

När Hanna Johansson på Sanda Skattmansö gård, utanför Uppsala, ska gå och hälsa på tjuren 5003 Alfons av Sanda Skattmansö så går hon och jollrar med honom på vägen fram. Alfons blåser upp sig och försöker imponera, men så snart Hanna kommit fram så blir han go’ som gull.

– Han är ganska mallig av sig i sitt sätt när man kommer till honom, men han är hård på utsidan och mjuk på insidan. Han blåser upp sig och grymtar lite när man kommer. Då är det bara att jollra lite med honom och sen klia på honom. Då går det bra, säger Hanna Johansson, dotter till Kristina och Per Johansson som tillsammans med sonen Kristian driver gården.

Född 2017

Alfons är en renrasig simmentaltjur som föddes på gården 2017. De tre senaste åren har han använts i avelsarbetet, både i bruksbesättningen och i den renrasiga avelsbesättningen. Totalt har han fått ett 50-tal kalvar.

När familjen köpte en granngård 2008, vilken inkluderade mycket betesmark, kunde de utöka antalet dikor från tio till 150.

– När vi skulle köpa avelstjur hos en uppfödare som bor i vårt län så ville jag ha en renrasig simmentalkviga också. Uppfödaren skulle lägga ner och det slutade med att vi successivt tog över hans avelsbesättning, säger Hanna Johansson.

Sparade en tjurkalv

De började med att köpa hem årskvigorna och för två år sedan kom de sista korna från Mesattebo.

– Nu har vi en avelsbesättning med mellan 30-40 simmentalkor, berättar Hanna Johansson. När de första kvigorna kalvade in så sparade familjen en tjurkalv för avel. Det var 5003 Alfons. Hans far är Trall av Änga och modern heter 1309 Vega av Mesattebo (F. Pommery av Sövdeljunga, MF. Hugin av Esered) År 2020 betäckte han för tredje året och han väger strax under ett ton, tror Hanna. 