Här hölls kalkylen med lösvirke

Ladugården för ungnöt på Algutstorp har byggts i tre etapper. Nu har Christian Olsson ett lättskött stall för både ungtjurar och stutar.

Text, Foto Lisbeth Karlsson
Christian Olsson
Christian Olsson

Strax efter att Christian Olsson slutat förvärvsjobbet för att ägna mer tid hemma på gården Algutstorp utanför Tranemo i Västra Götaland fick han tillgång till ytterligare ett arrende. Att expandera gårdens potatisodling var inte en gångbar väg, men att bedriva köttproduktion passar bra i det område gården ligger.

– Jag ville få en rejäl omsättning i företaget. Jag funderade på både dikor och kvighotell, men för att få det rationellt och få lite flexibilitet i vardagen så valde vi att bygga ut för fler ungnöt, säger Christian Olsson.

Trevligare med limträ

På gården finns en lösdrift från 2007 för uppfödning av ungtjurar. Christian Olssons far Per-Olof Olsson valde vid det tillfället en stomme av limträ för att få en trevligare miljö i stallet. Dessutom finns en äldre ladugård som användes som mottagningsstall.

Under 2021 byggdes lösdriften ut och har idag plats för sammanlagt 202 stutar och ungtjurar. Men priserna hade börjat stiga kraftigt under byggplaneringen. En offert visade att en limträstomme skulle kosta mellan 750 000 och 800 000 kronor. Han köpte därför inte en färdig stomme. Limträdimensionerna i det stall som byggdes 2007 mättes upp och sedan köptes limträ in på metervara.

– Det gjorde att bara materialkostnaden för stommen blev 400 000 kronor lägre än vad det hade kostat att köpa en färdig stomme, säger Christian Olsson.

Tur med plåten

Han engagerade en lokal byggfirma som han visste hade erfarenhet av att bygga ladugårdar och stallar och valde löpande räkning trots att byggkostnaderna i det skedet hade börjat öka.

– Vi ville kunna ändra utmed resans gång. Har man då fasta priser är det alltid mycket svårare att ändra. Men jag hade väldig tur med plåten till taket. Jag beställde det i december 2020. Sen rusade priserna verkligen i väg, säger Christian Olsson.

Läs mer om stallet på Algutstorp i Nötkötts e-tidning.