Årets första nummer ute nu

I Nötkött nummer 1 har vi tema Kalv och fokuserar lite extra på kalvhälsan. Vi tar upp mykoplasma, en fråga som blivit högaktuell även för dikobesättningar.

Text Ann Christin Olsson

I och med att antikroppar mot Mycoplasama bovis hittats hos tjurarna på köttrasprövningen i Gunnarp så har frågan om mykoplasma blivit högaktuell för dikobesättningar. Hittills har det mest varit en fråga för mjölkbesättningar och kalvköpande besättningar i södra Sverige. De undersökningar av utbredningen som gjorts har varit i mjölkbesätningar med hjälp av tankmjölksprov .

Att arbeta systematiskt med kalvhälsan både i dikobesättningar och kalvköpande besättningar är alltid viktigt. Det gäller oavsett om mykoplasma finns med i bilden eller ej. Vi har besökt en besättning som satsat extra på hygienen efter att de fick in salmonella ett år. Och en annan besättning som gör extra insatser för att ge den nyfödda kalven bästa möjliga start.

Årets nötköttsföretagare

Så har vi förstås varit hemma hos Christian Håkansson på Gunnarsbergs ekolantbruk som är Årets nötköttsföretagare 2023. Hans satsning på att enbart seminera dikorna är en del av motiveringen till att han fick utmärkelsen.

Vi har också besökt Lennart Nilsson i Askome som är ny ordförande för EU-organisationen Cogeca. På sidorna ”Så gjorde vi” berättar en lantbrukare om hur de gjorde om den gamla hö-kanonen till en kanonbra ströare. Det är en av många kreativa lösningar på hur man kan lösa ströarbetet som vi skrivit om de senaste åren. Vi fortsätter också vår granskning av slaktanmärkningar. Detta och mycket mer finns att läsa i Nötkött nummer 1.

Du vet väl att du kan följa nyheter på Nötkötts webb, tidningennotkott.se, mellan utgåvorna av Nötkött?!

Mer om tidningen Nötkött: