Han letar efter kärleken i Bonde söker fru 

Han har redan städslat mer extrapersonal än vanligt för att täcka upp arbetet på gården i början av sommaren. För i år är Jakob Wallin en av fem nötköttsproducenter som letar efter kärleken i Bonde söker fru.  

Text Camilla Olsson

I Fornåsa, Östergötland, har Jakob Wallin 500 djur och två barn. Barnen är från ett tidigare förhållande och besättningen utökades i samband med att han byggde nytt för några år sedan.  

— Målet från början var 400 djur men det blev 500 stycken. Det finns 530 platser men jag har inte maxat kapaciteten, säger han.  

Behåller rekryteringen

Behåller rekryteringen

De 110 dikorna behåller han all rekrytering ifrån och alla tjurar föds upp till slakt. Han köper även in avvanda mjölkraskalvar och föder upp till slakt. Totalt slaktas 200–250 djur per år.  

 Jakob Wallin har en kompis att tacka för att han i år ska försöka hitta kärleken i Bonde söker fru.  
 
— Det var en kompis som skickade in ansökan. Han anmälde mig redan i fjol men då hade ansökningstiden gått ut. Jag sa att skickar du in så är jag med men jag trodde inte att jag skulle komma med, säger han.  

Tagit in extra personal

Tidigare deltagare i Bonde söker fru har genom året vittnat om att inspelningarna av tv-programmet ofta sker när det är som mest att göra på gården. Inte sällan krockar det med vallskörden. Jakob Wallin har därför redan säkrat extra resurser till produktionen på gården som ska täcka upp när han är borta på tv-inspelning eller dejtar hemma på gården.  

— Jag har redan tagit in extrapersonal och förvarnat folk som ställer upp och hjälper mig. Det är det som är det stora bekymret, att det är mitt i första skörden. Jag har jädrigt bra personal så jag är inte orolig för den biten, det är få förunnat! 

Förutom extrapersonal under sommartid har han en heltidsanställd. Tillsammans kör de gårdens maskinstation och kör och pressar mycket halm. Vintertid blir det en del snöröjning men hjärtat klappar mest för djuren.  

Om du blir en av deltagarna som vi får följa i Bonde söker fru, vad hoppas du få visa tittarna när det gäller lantbruket? 
 
— Djuren. Det är den huvudsakliga verksamheten och det jag brinner för. Maskinstationen är en bra sidoinkomst för att kunna slå ut maskinkostnaderna. De kompletterar varandra bra för att kunna ha personal året om.  

Han hoppas att tv-programmet ska hjälpa honom att hitta den rätta. Nyligen visade TV4 ett presentationsprogram med årets deltagare och Jakob Wallin har redan fått många privata meddelanden från kvinnor som är intresserade av kontakt med honom 
 
— Träffar man inte någon i tv så finns breven kvar så jag tror att jag får stora möjligheter att träffa någon.  

Läs mer: Köttet dominerar i årets Bonde söker fru