Köttet dominerar i årets Bonde söker fru

Av årets sju lantbrukare i tv-programmet Bonde söker fru är hela fem nötköttsproducenter. För två år sedan skickade Jens Lundin i Hedemora in en ansökan om att vara med – i år blir det verklighet. 

Text Camilla Olsson

I årets Bonde söker fru kommer sju lantbrukare att dejta i tv. Nyligen presenterade TV4 vilka årets deltagare är. En som kommer att vara med är Jens Lundin, nötköttsproducent med drygt 20 dikor och uppfödning av tjurar mestadels hereford och simmental och en del blandraser. Han har jobbat på gården med sin pappa sedan han var 15 år gammal och slutade grundskolan.  

— Vi föder upp tjur- och kvigkalvarna och skickar till slakt. I framtiden vill vi bygga en ny ladugård och ha 30 dikor, säger han.  

Har plats för fler djur

Gården brukar 150 hektar åkermark som passar för vallodling och därmed finns utrymme för fler djur. Samtidigt vet Jens Lundin hur han vill att en ny ladugård ska se ut och vara. Tillsammans med sin pappa driver han ett snickarföretag och när Nötkött får en pratstund med honom är de i färd med att byta uthustak hos en lantbrukare i trakten.  

  — Vi har bara djupströbädd i ladugården så det går åt mycket halm. Vi vill bygga ut så att vi får skrapgång och ströloft, nu får man bära in all halm. Djupströbäddarna ska vara kvar och så vill vi bygga ut med skrapgång och foderbord utanför så att djuren får gå ut och äta. 

 Men först väntar inspelningen av Bonde söker fru.  

  — Många har sagt att jag borde söka och jag längtar efter att hitta någon så vi får se vad som händer, säger han.  

Är lite blyg

  Samtidigt är det en ovan situation, att dejta någon på bästa sändningstid i tv eller på TV4 Play.  
 
— Alla som känner mig säger att de inte trodde att jag skulle våga vara med, jag är lite blyg av mig. Men jag är less på att vara ensam och man lever bara en gång. Man mår bra av att kasta sig ut i saker! 

På vägen har han fått lite tips från några lantbrukare som varit med i tidigare säsonger av programmet.  

— De har sagt att släpp alla spärrar, kör på och njut.  

Här är övriga deltagare som är med i årets säsong av Bonde söker fru.