En go elittjur som låter sig ledas

En del tar hunden med sig ut på promenad till postlådan. Lasse tog med sig sin limousintjur Nisse som träning inför årets djuruppvisningar på Elmia.

Text Marianne Lindberg
Foto Lisbeth Karlsson
Lasse Hermansson.
Foto: Privat

Under en månad fick femåriga Nisse av Kullen träna på att låta sig ledas med nosgrimma. Boende i småländska Sundhultsbrunn kunde då beskåda tjuren som snabbt lärde sig att gå fot efter ”husse” på deras turer förbi postlådorna.

– Han blev så go och snäll under månaden med promenader. Men på slutet tröttnade han och sprang hem – rätt in i lagården, skrattar Lasse Hermansson som tillsammans med sin fru Carina driver Sundhults charolais & limousin.

En av fem i final

Nisse av Kullen hör till toppskiktet av Sveriges elittjurar. Han var en av fem som gjorde upp i finalen i Sire-tävlingen som avgjordes på Elmiamässan i oktober där simmentaltjuren Ulster av Frönshult kammade hem priset.

– Jag är jätteglad att Nisse kom till final. Dessutom tävlade han i klassen äldre limousintjurar där han blev trea, berättar Lasse Hermansson.

Lätta kalvningar

Han köpte Nisse i oktober 2020 för avel till sin besättning med 20 limousinkor. I år blev det 20 kalvar, varav 13 kvigor. Av dessa kommer Lasse Hermansson behålla fem. Förutom limousinkor har han även en besättning med 30 charolaiskor.

– Nisse har gett väldigt lätta kalvningar och hans avkommor har bra lynne.

Såldes efter Elmia

Efter Elmiadagarna var Nisse till salu. Lasse Hermansson fick ta farväl av honom redan på mässan där det fanns en köpare. Han berättar att han fick leda Nisse in i transporten mot Skåne som blir ny hemvistort.

– Den nya ägaren har berättat att allt har gått bra. Nisse ska nu användas i en korsningsbesättning. Om han får leva och verka så kan han säkert ha tre säsonger till framför sig. Jag hade gärna behållit honom ytterligare något år om det hade gått. Nisse är så snäll, rent gudomlig, säger Lasse Hermansson med saknad.