Svenske Unne far till norsk stjärna

Den svenske semintjuren Unne av Kvarnarna uppskattas i Norge. Han är far till norske semintjuren Oregano.

Text Lisbeth Karlsson
7638 Unne. Foto: Elisabeth Theodorsson
7638 Unne. Foto: Elisabeth Theodorsson

Den svenske simmentaltjuren 132 Unne av Kvarnarna (98188) togs efter prövningen 2016 ut till semintjur. I dag har han en son i Norge, 73141 Oregano P av Hakadal, som under 2021 var en av två simmentaltjurar som togs ut till semin. Den norska simmentalföreningen är mycket nöjd med Unnes avkommor som överträffat deras förväntningar. Unnes uppfödare Per-Sigvard och Mona Nilsson på gården Kvarnarna i Skällinge utanför Varberg i Halland är upprymda efter de norska framgångarna.

132 Unne av Kvarnarna är född i mars 2015, efter tjuren Spotify av Fall och modern 2 Fabiola av Kvarnarna. Per-Sigvard och Mona Nilsson som brukar gården sedan 1991 hade tidigare smågrisuppfödning och uppfödning av slakttjurar.

Under 2005 avvecklades grisarna och de första simmentaldjuren köptes in från Blekinge, fem kvigor ur Fabiola-familjen och tjuren Camel av Häggenäs. Fabiola är fortfarande en stor och viktig kofamilj i besättningen, men fler hondjur har med åren köpts in till besättningen, som i dag har vuxit till 30 kor plus rekryteringsdjur samt två avelstjurar, båda inköpta från prövningen. Semin används inte eftersom Per-Sigvard arbetar utanför lantbruket, men när han går i pension om några månader kan han tänka sig att börja använda semin.

– Man ska ha bra hondjur så jag selekterar hårt bland dem, cirka 30 rekryteringsprocent. Jag har dessutom satsat mycket på de avelstjurar som jag har köpt in, säger Per-Sigvard Nilsson. Unne och ytterligare två tjurar från besättningen var de första som skickades till prövning från besättningen. I år har Unne två söner i prövning på Gunnarp, varav främst den ena från Åbuen verkar ha bra tillväxt.