Salers – en härdig gammal dragare

Salers anses vara en av de äldsta och genetiskt mest rena raserna i Europa. Boskap som påminner om salers finns avbildade på grottmålningar i Frankrike.

Text Ann Christin Olsson
Foto Getty images

Salers är en nötkreatursras med rötterna i höglandsområdet i Cantal-regionen i centrala Frankrike. Troligen härstammar de från röda djur som långt tillbaka i tiden migrerats från Afrika. Rasen användes ursprungligen som dragdjur och utvecklades till en kombinerad mjölk- och köttras.

Rasen präglas av en härdighet där den är tålig mot varierande temperatur och kan klara sig på magert bete på höglandet. Eftersom ursprungsområdet inte lämpar sig för spannmålsodling är rasen avlad för att vara en god grovfoderomvandlare.

Mjölken är fet och användes traditionellt till att göra ost, som Salersost. Idag är det knappt en tiondel av korna som mjölkas i Frankrike, resten hålls som dikor. Rasen är populär att använda i korsning, bland annat med charolais för produktion av kalvkött.

Som gamla dragdjur kännetecknas djuren av starka ben och klövar. Korna är fertila och har bra modersegenskaper såväl i lynne som mjölkproduktion. De har lätta kalvningar, med kalvar som vid födelsen är lite mindre med slanka kroppar. Kalvarna är pigga och har rykte om sig att snabbt vara uppe och dia. Traditionellt är rasen mahognyröd och har horn, men inslaget av svarta och hornlösa djur har ökat.

I Frankrike finns drygt 200 000 kor och salers finns numera i flera länder där de hålls som dikor i såväl Europa, Nordamerika, Afrika och Oceanien. Ett fåtal djur finns även i Sverige. 

Salers

  • Kor: 7 00–750 kilo.
  • Tjurar: Ca 1 150 kilo.
  • Färg: Mahognyröd eller svart tjock hårrem.
  • Långa, ljusa och lyrformade horn. Finns hornlösa.
  • I Frankrike görs traditionell Cantal- och Salersost.