Fransk välmusklad dragare

De första bazadaise-kalvarna föddes i Sverige för fyra år sedan. Rasen är en gammal dragare som numera används som tung köttras.

Text Ann Christin Olsson
Foto Maria Nyberg

Bazadaise är en fransk köttras med rötter från trakten runt staden Bazas. Rasen har kommit till Sverige via embryoimport av Rickard Garbell på Duderö utanför Östhammar, vilket vi skrev om i Nötkött 2/2021.

Numera är rasen liten i Frankrike, men den har starka fästen i Storbritannien där den också används i korsning med mjölkras. Andra länder dit rasen spridits är Australien, Belgien, Spanien och Nederländerna.

Historiskt har den använts som dragdjur och beskrivs som härdig och uthållig. Det är en tung köttras som kännetecknas av ett fint skelett med en lång och välmusklad kropp. Köttet beskrivs som smakligt med lite fett, men välmarmorerat. I Frankrike säljs ”boeuf de Bazas” med kvalitetsmärkningen Label Rouge.

Djurens färgteckning är olika nyanser av grått, med ljusare partier runt ögon och mage. De flesta djuren har horn, men det avlas i dag även på hornlöshet.

Rasen beskrivs som fruktsam, med lätta kalvningar och kalvar som väger 35 till 42 kilo vid födseln. Rasen kan användas både i betesbaserad och mer intensiv produktion och den har en tillväxt på 1,0 till 1,3 kilo per dag.