Bue gård

Full snurr i egen regi

Gården
När Maria och Fredrik Hildingsson startade Bue gård var vissa skeptiska. De skulle sälja allt kött i egen regi. I dag rullar verksamheten på för fullt.

Hållbar läsning i nya numret av Nötkött

Nyheter

Lantbrukets åtgärder för att minska den globala uppvärmningen är hållbara även för företagens ekonomi. I senast numret av Nötkött kan du läsa om hur lantbrukarna på två olika gårdar jobbar med lösningar som gynnar både miljön och den egna plånboken.

Fransk välmusklad dragare

Fokus
De första bazadaise-kalvarna föddes i Sverige för fyra år sedan. Rasen är en gammal dragare som numera används som tung köttras.

Selma – en säregen överlevare

Ko-llega
Selma har en särställning i besättningen och Cecilia Bollesparrs hjärta. Hon föddes för tidigt och var den enda överlevande tvillingen där även modern dog efter förlossningen.

Betesdjur ger mervärde i gårdsbutik

Bete

Björnäs gård har skapat rationella betesfållor av små spridda betesmarker. I dag sköter gårdens djur 384 hektar betesmark. Mervärden som sedan kan plockas ut i gårdsbutiken.

Lätt val när Lutarp växlade om

Gården
Fortfarande är det röda kor i hagarna som gäller. När produktionen skiftade från mjölk till kött 2013 ersattes SRB-korna med hereford på Lutarp i Småland.

Naturbete kräver förberedelser

Bete

Att beta naturbetesmarker är en utmaning. Kalvarna behöver vara vana vid att äta grovfoder innan de släpps ut. Kitty Gudmundsson vaccinerar även mot en rad sjukdomar för att hålla kalvarna friska.  

FOTO CHARLOTTE SCHOU I SAMARBETE MED KØDKVAEG

Lätta kalvningar med rätt förberedelser

Avel
Utfodring, avel, tillsyn och miljö – dina val och ditt förebyggande arbete påverkar andelen kalvningssvårigheter i besättningen.