Maria Hildingsson sköter den dagliga driften på gården. Hon är hippolog med rötterna i Alingsås och har haft en lång yrkeskarriär inom hästnäringen. Hon brinner för att arbeta med djur men även för att möta konsumenter och förklara betydelsen av en genomtänkt, svensk matproduktion.
– Det är ett samtal jag skulle kunna ha exakt hela tiden. Det är så viktigt att prata om kopplingen mellan djur och mat så människor förstår. Diskutera hållbar uppfödning och berätta hur det är att föda upp djur till slakt, säger hon.
Startade 2018
Sedan starten 2018 har driften gått från kalvar i provisoriska hallar och manuellt slit med vattenslang och skottkärra till två nybyggda ladugårdar och en besättning på nära 200 nötdjur. Produktionen grundas på inköpta kvigkalvar från gårdar i närområdet men har på senare tid utökats med dikor och slaktgrisar, allt som en följd av att se möjligheter i det som ställs i parets väg.
Den växande dikobesättningen har utvecklats genom att spara inköpta kvigor med hög andel köttras. Ännu finns ingen riktning mot någon specifik ras då verksamheten i första hand bygger på de djur som köps in som kalvar. De viktigaste avelsmålen, förutom god muskel- och fettansättning, är fina modersegenskaper och gott lynne.
Säljer i egen regi
Allt kött som produceras säljs till kommuner och i den egna gårdsbutiken, men främst via en Reko-ring där kunder lägger beställningar och hämtar upp sina varor på ett utlämningsställe. Detta har varit optimalt, särskilt under pandemiåren. Bue gård har en trogen och köpstark kundkrets även om försäljningen har dalat.
– När restriktionerna släppte såg vi en viss nedgång, säger Fredrik Hildingson som tror att det beror på rubbade köpmönster när människor kan röra på sig igen.
Vinnande koncept
Djuren slaktas av Delsbo slakteri och styckas och förädlas hos Västernorrlandsgården. Alla leveranser och kundrelationer sköter paret Hildingsson själva, något de ser som ett vinnande koncept.
Text och foto: Elin Bergström
Artikeln är ett utdrag ur ett reportage som publicerades i Nötkött nr 4/2022. Vill du prenumerera på tidningen – följ länken: https://tidningennotkott.se/prenumeration/