Vinnare i det lokala näringslivet

Martina Schagerlund på Lindholms gård blev Årets företagare i Eskilstuna i konkurrens med företag inom bemanning och livsmedel. ”Fantastiskt att ett lantbruksföretag jämställs med andra företagare” säger hon.

Text, Foto Lisbeth Karlsson

Tidigare i år utsågs Martina Schagerlund till Årets företagare i Eskilstuna. Hon fick titeln i konkurrens med ett bemanningsföretag och ett livsmedelsföretag. Hon gladdes framför allt åt att ett lantbruksföretag sågs som en ”vanlig” företagare.

– Fantastiskt att ett lantbruksföretag jämställs med andra företagare. Det är något jag tycker är viktigt.

Hon fick utmärkelsen för att hon med sitt inkluderande ledarskap är en äkta förebild som värdesätter lokalt näringsliv och samverkan. Förra året utsågs hon även till Årets nötköttsföretagare i Södermanland.

Hållbar ekonomi

Hon har en vision, där hon med fyra produktionsgrenar – nötkött, spannmål, skog och jakt – strävar efter en både ekonomiskt och miljömässigt hållbar produktion.

– Jag vill hjälpa till att rädda svenskt jordbruk. Det låter jättepretentiöst, men jag menar inte att göra det själv. Jag vill skala bort alla etiketter som krav, ekologiskt, konventionellt… vi ska jobba hållbart och då måste vi också ha en hållbar ekonomi, säger Martina Schagerlund.

Eget varumärke

Hon startade företaget Rekarnekött tillsammans med tre andra lantbrukare 2008, strax efter att hon tagit över driften på Lindholms gård efter sin far. När Martina insåg att kött hade blivit en bulkvara som packades centralt utan omtanke och till ett väldigt lågt pris vaknade idén om Rekarnekött.

Konceptet innebär att konsumenterna ska veta att allt kött kommer från Eskilstuna och Strängnäs. Kalvarna, som är av köttras, har gått på bete hela sommaren med sina mödrar. Allt foder djuren äter under sin uppväxt är producerat på gården. Martina vill få konsumenterna att förstå hur mycket arbete som ligger bakom köttprodukterna.

Direktförsäljning

– Mitt mantra är att ta tillvara hela djuret och uppskatta köttet. Kött är ingen bulkvara.

Efter en tid blev hon enda ägare till Rekarnekött men de övriga lantbrukarna är kvar som leverantörer. I dag säljer hon slaktdjuren direkt till handlare i bygden.

Artikeln är ett utdrag ur ett längre reportage i senaste numret av Nötkött. Mer om tidningen och prenumerationer hittar du här: Prenumerera på Nötkött – Tidningen Nötkött (tidningennotkott.se)