”Vi människor ska känna tacksamhet över det arbete som korna gör”, sa kung Carl Gustaf då han hälsade välkommen till Stenhammardagen i förra veckan. Temat för dagen var betesdjur i ett hållbart livsmedelssystem.
Text, Foto
Marianne Lindberg
Ett hundratal inbjudna gäster samlades då kungen och SLU:s rektor Maria Knutson Wedel bjöd in till årets Stenhammardag utanför Flen i Sörmland. Under förmiddagen hölls seminarier kring nötkreatur och dess roll i ett hållbart livsmedelssystem.
På Stenhammar finns ett naturreservat sedan 2017 där man nu restaurerar en sex hektar gammal beteshage. Denna var också målet för eftermiddagens exkursion för de inbjudna besökarna som fick ta del av hur naturen tagit över platsen där en gång godsets oxar betade. I dag har man gjort luckor och öppnat upp gläntor för Stenhammars köttdjur. Planen är att de ska släppas på naturbete den 1 juli och hålla markerna öppna.
– Det är bättre att använda marker som inte går att bruka till bete, sa kung Carl Gustaf i sin presentation.
I sitt välkomsttal pratade han också om Ukrainakrigets konsekvenser med ökade priser på till exempel livsmedel men betonande också att man måste se positivt på framtiden – dels vad gäller konsumenternas uppskattning av närproducerat, dels teknikens möjligheter att kunna bidra med ökade skördar som skapar förutsättningar för bättre lönsamhet.
– Jag vill tacka alla medarbetare för allt arbete som de gör. Men det är korna som gör det största jobbet, vi människor ska känna tacksamhet för det arbete som korna gör! avrundade kungen innan dagens inbjudna föreläsare tog vid.