Carina är spindeln i nätet

En social ensamvarg med en diger meritlista både inom och utanför lantbruket. Möt Carina Johansson, verksamhetsledare för Sveriges nötköttsproducenter.

Text, Foto Marianne Lindberg

Carina Johansson tar emot i sitt föräldrahem en grådisig eftermiddag i slutet av januari, en gård som hon tog över för 25 år sedan. Här har hon även sitt kontor där hon jobbar för Sveriges nötköttsproducenter, SNP, sedan 2012. Det var då föreningen satsade på en 80-procentig tjänst för en verksamhetsledare som skulle jobba med SNP:s frågor.

Som verksamhetsledare är Carina Johansson spindeln i SNP:s nät. Hon beskriver styrelsen som energisk med ett stort kunnande och bra kontaktnät. Hennes roll är att stötta landets klubbar, verkställa styrelsebeslut, representera SNP och plantera medlemmarnas hjärtefrågor hos både myndigheter och organisationer.

– SNP är en liten grupp. Det är viktigt att då ha en anställd som kan ge legitimitet att föra föreningens frågor. Vi har bra samarbete med LRF kött, finns representerade i Gård och djurhälsan, Svenskt kött och Växa. Och vi har goda vänner som Skånesemin och Hushållningssällskapet i branschfamiljen.

En fråga hon är stolt över är att SNP fick gehör för djurvälfärdsersättning till nötköttsproducenter.

– Det lobbade vi starkt för, något som LRF lyssnade på och lyfte inför nya jordbruksreformen, Cap.

Samhällsintresse och engagemang

Carina Johansson har jobbat i handelsträdgård, inom vården, på Farmartjänst, varit ombudsman i LRF Jönköping och tjänsteman på Jordbruksverket.

Dessutom har hon pluggat sociologi, psykologi, samhällskunskap och projektledning på distans på Högskolan i Jönköping. Ovanpå detta har hon föreningsuppdrag i Farmartjänst, är ordförande i Equmeniakyrkan i Vaggeryd och sitter i valberedningen för SNP:s köttklubb i Jönköping. Samhällsintresset och engagemanget löper som en röd tråd.

– Ja, jag är intresserad av människor, hur saker fungerar och har hamnat i positioner där man behöver leda en grupp. Om människor går samman kan de påverka och förändra. Under tiden kan man ha väldigt trevligt.

Hon uppskattar sitt jobb för medlemskontakterna men också att befinna sig i händelsernas centrum och ta del av ny kunskap.

Carina Johansson, verksamhetsledare på SNP och dikoproducent.

– Jag får mycket till mig via projekt och föredrag. Det finns många spännande lunchseminarier på webben numera tack vare pandemin.

Några frön av kunskapen har hon sått på den egna gården, bland annat att blanda in örter som cikoria i vallen.

– Jag har tittat på hur det regenerativa lantbruket gör och tänker kring insekter. Jag härmar det en del och låter djuren oftare få byta till mindre betesfållor. Det blir bättre avbetat då och bättre betesmark.

I stallet finns åtta kor som kalvar i februari–mars. Ursprungligen hölls här mjölkkor fram till 1979 då hennes föräldrar lade om till dikoproduktion. I dag är ladugården ombyggd till en liten lösdrift med liggbås för tio dikor längs den ena långsidan. Utmed den andra finns plats för kalvningsboxar som går att hägna in med grindar vid behov. Korna kan gå in och ut som de vill till en rastgård där Carina Johansson sköter utfodringen.

CARINA JOHANSSON

  • Bor: På föräldragården i Södra Boda, Vaggeryd.
  • Gör: Verksamhetsledare hos Sveriges nötköttsproducenter, SNP. Är även dikoproducent.
  • Produktion: Ekologisk. Åtta simmental- och herefordkor.
  • Areal: 17 hektar åker, 5 hektar bete.
  • Familj: Mamma, tre systrar och syskonbarn, en särbo.
  • Intressen: Trädgård och föreningsliv.