”Kalvfond” bland finalisterna i Årets matbluff

I veckan släpptes vilka sex produkter som är finalister i Årets matbluff. En av de fem produkterna är en kalvfond, som har väldigt lite med kalv att göra.

Text Ann Christin Olsson
Foto Äkta vara

För 2023 har 288 produkter blivit nominerade. Nu har fem finalister valts ut och vinnaren utses genom en omröstning på nätet. Årets matbluff är ett antipris över produkter som kan anses lura konsumenterna eller åtminstone slirar på sanningen.

Här finns mer information och möjlighet att rösta: Rösta på Årets matbluff 2023 – Äkta vara Sverige (aktavara.org)

En av produkterna har koppling till nötköttsproduktionen, eller ja, det är bara en nypa kalvköttspulver i kalvfonden från Coop.

Följande nominering anges:”Trots att det är en koncentrerad fond innehåller den bara 0,4procent kalv, i form av kalvköttspulver. Den innehåller dock desto mer av annat. Förvånande nog kycklingskinn, kycklingkött, kycklingbuljong, men även så kallad kalvarom, jästextrakt och en hel del annat. Om man inte tyckte att det var lite med 0,4 procent så ska man komma ihåg att den koncentrerade fonden ska späs cirka 20 gånger innan den används.”

Övriga nominerade

Övriga produkter är ett bröd från ICA som kallas hembakat, vilket ju är lite svårt eftersom det lär tillverkas på en fabrik. Ellorado äppelkaka innehåller 0,9 procent äpple. ICA:s glass ”Lakritspinne” innehåller enligt förpackningen inte lakrits alls. Dock hörde ICA av sig till Äkta vara efter nomineringen och meddelande att produkten var felmärkt och innehåller 1,2 procent lakritspulver. Den femte produkten, en funktionsdryck kallad ”Latitude 65 Norrsken”. Den är enligt uppgift tillverkad i Småland och inte heller råvarorna är från Norrland.. Den sjätte produkten är rostad granola från Frebaco kvarn, som ska vara utan socker, men men den har sötats med sirap tillverkad av havre, som uppges vara lika sockerrik som kolasås. Det ger 12 gram socker per 100 gram