Watusi härstammar från egyptisk longhorn som fanns redan för 6 000 år sedan och som finns avbildade i de egyptiska pyramiderna. Rasen spreds söderut och korsades med långhornig zebu från Indien som gav upphov till sangaboskap. Sangaboskap har olika namn i olika regioner, bland annat watusi.
Traditionellt ansågs djuren heliga och hölls för mjölkens skull, och tappades även på blod. Mer sällan var syftet köttproduktion. I början av 1900-talet fördes djur, som kallades ankole, eller ankole-watusi till zoo i Europa, bland annat Sverige, på grund av de spektakulära hornen.
Sedan spreds rasen till privata uppfödare, bland annat i USA. En del uppfödare har framför allt fokus på att bevara rasen, som tidigare har varit hotad. Andra korsar djuren för att få fram tjurar till rodeotävlingar och ytterligare andra är intresserade av rasens köttkvalitet med låga fett- och kolesterolvärden.
Watusi beskrivs som eleganta, lite mindre djur, med eller utan puckel. Teckningen är ofta röd, enfärgad eller fläckig. Hornen är långa och symmetriska, raka eller mer lyrformade. Korna väger 410–550 kilo och tjurarna 450–725 kilo. Kalvarna är små vid födseln och väger bara cirka 18 kilo, vilket ger lätta kalvningar. Mjölken är ganska fet med 10 procent fett.
Djuren anses vara tåliga mot värme, där de stora hornen hjälper till att avleda kroppsvärme, förutom som ett försvar mot rovdjur. Rasen är härdig och klarar att överleva på magra beten och lite vatten.
Watusi
- Hornen är rasens signum.
- Röd, rödvitspräcklig, men även andra färger
- Magert kött
- Små kalvar/lätta kalvningar
- Starka modersinstinkter