Tjurarna på Gunnarp säsongen 2023/24

Här är hela listan med de tjurar som är med på årets omgång av individprövningen av köttrastjurar på Gunnarp.

Text, Foto Ann Christin Olsson

Tjurarna på köttrasprövningen värderas för första gången efter de nya nordiska avelsvärdena. I september startvägdes 175 tjurar, varav en senare fallit bort. På tjurlistan i det här numret finns därför 174 tjurar med. Fem raser är representerade på prövningsstationen; charolais, simmental, hereford, limousin och angus. Charolais har nästan hälften av platserna med 81 tjurar.

Blonde brukar vara med, men fick i år inte ihop tillräckligt många tjurar. Det behövs minst fem tjurar för att kunna beräkna T-tal och för att ha en marginal om några faller ifrån bör minst sju tjurar sättas in på prövningen.

Den största förändringen i år är att de nya nordiska avelsvärdena kommer att användas vid värderingen av tjurarna.

Louise Ryberg

– Rekommendationen har varit att välja ut tjurar till prövningen utifrån de nya värdena när det varit möjligt, säger Louise Ryberg, vd för Svensk Köttrasprövning.

Det är dessa nya värden som finns med i årets tjurlista i tidningen. Nu i november finns inget totalindex, AIX, framme, men det ska det göra till auktionen i mars. För några av raserna ingår detta totalindex i det P-tal som räknas fram för de prövade tjurarna.

När prövningsperioden är klar blir det samma upplägg i vår som de senaste åren. Först en visningsdag på Gunnarp, lördag 16 mars, där alla som är intresserade kan komma och titta på de tjurar som blivit godkända för auktionen. Den här dagen blir också startskottet för den digitala auktionen, som avslutas fredagen den 22 mars.

Här är en länk till tjurlistan som finns med i Nötkött 6 2023: Tjurlistan Gunnarp 2023/24.

Bilden är från visningsdagen på Gunnarp våren 2023.