Under de senaste åren har flera politiska förslag lagts inom EU som syftar till att skärpa reglerna kring jordbruk, bland annat Green deal. Men Palle Borgström tycker att det nu sker förändringar.
— Vi har haft en period med en EU-kommission och ett EU-parlament som har sett på lantbruk som ett problem som ska minimeras och begränsas.
Ett tydligt tecken på förändringen tycker han att det ”state of the union”-tal som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll är. Där tackade hon lantbrukarna.
— Det har inte hänt tidigare, sa Palle Borgström.
Exempel på politiska förändringar
Att mannen bakom the Green deal, EU-kommissionären Frans Timmermans, lämnade sitt uppdrag tidigare i år för att kandidera till premiärministerposten i hemlandet Nederländerna har också påverkat, anser Palle Borgström. I onsdags föll dessutom förslaget om hållbar användning av växtskyddsmedel i EU-parlamentet och naturrestaureringslagen som röstades igenom hade flera förändringar mot det ursprungliga förslaget. Av den nya planerade djurskyddslagen som väntades komma under hösten kommer stora delar inte att läggas fram före EU-parlamentsvalet i juni 2024.
Under flera år har debatten om klimatförändringarna varit intensiva. Organisationer som Fridays for future har fått stor uppmärksamhet. Det tycker han också har förändrats.
— Vi har inte den samhällsdebatten i bakgrunden längre.
Diskussion om att göra mer
Samtidigt upplever han en allt intensivare diskussion om att jordbruket kommer för enkelt undan och borde göra mer när det gäller utsläpp. Där tycker han att svenska politiker saknar kunskap om vad lantbruket kan bidra med.
— Vi släpper också in kol i våra processer och det har de svårt att förstå.
LÄS MER: ”Svensk livsmedelsproduktion vilar på svensk animalieproduktion”