Galtås säljer av kor

Galtås hereford kommer att sälja två tredjedelar av korna på en digital auktion i oktober. Nästa generation på gården ska växla om till mjölk.

Text, Foto Ann Christin Olsson
Göran Johansson.

Göran Johansson och Helena Jonsson, Galtås hereford i Tranås, kommer den 21 oktober att sälja delar av besättningen på en digital auktion. Egentligen är Göran Johansson, som fyller 60 år nästa år, bara ”medelålders” som nötköttsproducent.  

– Men vår son är 31 år och om han inte ska hitta på något annat är det dags för honom att ta över nu.

Göran Johansson och Helena Jonsson började som mjölkbönder på Galtås, granngården till hans föräldragård, 1998, när han var 24 år gammal. De 14 mjölkkorna blev 20, samtidigt som han hade några herefordkor vid sidan om. De hade mjölkproduktion i fem år innan de ställde om till en dikobesättning.

– Jag var 14 år när jag skaffade mina första hereforddjur. Idag har vi en besättning med 60 kor.

Innan den digitala auktionen ordnas en visningsdag på Galtås den 7 oktober. Det är dräktiga kor som säljs, flera av dem är seminerade, samt en del kalvar, ungdjur och avelstjurar.

Sonen Olof Göransson ska ta över gården men vill satsa på mjölk tillsammans med sin sambo Therese Ziedén. Dock ska de behålla en mindre besättning med dikor.

Bilder från Galtås tagna vid ett gårdsbesök 2016. Ett avelsreportage med fokus på användning av semin.

Besättningen på Galtås ska minskas från 60 till 20 kor. Det finns också några kvigor som sålts till dottern Lowa Göransdotter i Kalix, som också är mjölkföretagare, men även ska ha lite hereforddjur.

Fortsätter som ordförande i NAB

Göran Johansson är ordförande i NAB – Svensk köttrasavel i samverkan och sitter i styrelsen för Svensk köttrasprövning.

– Jag sitter gärna kvar ett år till så att jag är med över nästa Elmia 2024.

Han betonar att han inte tappat intresset och kommer att fortsätta arbeta i produktionen. Dels som dräng åt sin son, dels växla om med att åka upp till dottern i Kalix och hjälpa till på gården där.

– Det känns bra, jag har hållit på länge och det är alltid bra att få in lite nya tankar, säger Göran Johansson.

Här syftar han både på hemma på gården och i föreningarna som han är aktiv i. Något han vill lyfta fram är att det idag är ett bra samarbete mellan de olika rasföreningarna och deras företrädare.

– Det är viktigt. Vi är så pass få i branschen och måste kunna samarbeta och hantera de gemensamma utmaningarna. Våra djur gör en fantastisk nytta att omvandla gräs till något som vi kan äta.

Han lyfter också fram den utveckling som varit med en positiv utveckling av raserna och även att det blivit så hög klass på djurutställningarna.

Mer info:

  • Läs mer om visningsdag och autktion: www.galtas.se
  • Visningsdag: 7 oktober på Galtås i Tranås.
  • Digital auktion: 21 oktober på Boskapstorget.