Nytt nummer av Nötkött

I Nötkött nummer 6 har vi tema bygg. Ett stigande byggkostnadsindex i år har satt byggplaner på paus. Förhoppningar sätts till det nya investeringsstödet efter årsskiftet.

Text Ann Christin Olsson
Omslaget till Nötkött nummer 6 är från visningsringen på Elmia. Foto: Lisbeth Karlsson

I årets byggtema har vi besökt ett nytt ungtjursstall som byggdes precis innan kostnaderna började sticka iväg. Det andra byggreportaget handlar om ett dikostall som byggts till och om för att det ska fungera smidigare under kalvningssäsongen. Det är flera röster från nötköttsproducenter hur de valt att hantera de stigande kostnaderna. En del har lagt sitt byggprojekt på is, andra inväntar investeringsstödet och somliga kör på eller har valt enklare ombyggnationer. Flera rådgivare tipsar om hur de stigande kostnaderna kan hanteras.

Vi rapporterar så klart också från både Elmia och Köttriksdagen. Under vinjetten porträttet har vi den här gången besökt Svenska limousinföreningens ordförande Håkan Blennow som har ett stort avelsintresse. Det finns också med en utblick där vi besökt en dikogård på Island. Här har dikorna ökat med 233 procent på 20 år, till i och för sig fortfarande blygsamma 3 572 dikor. I Gården-reportaget skriver vi om ett lyckat samarbete om driften av gårdarna mellan en mjölk- och en nötköttsproducent.

Ko-llegan i det här numret är avelstjuren Nisse av Kullen som tränades inför Elmia genom att få följa med ”husse” till brevlådorna varje dag. Apropå tjurar är det också dags för Årets tjurlista över de tjurar som är med på året tjurprövning på Gunnarp.

Detta och mycket mer i Nötkött nummer 6. Trevlig läsning önskar vi på redaktionen!

Mer om tidningen Nötkött: