Köttbönder blev Årets mjölkföretagare

Årets mjölkföretagare är ett av landets mest prestigefulla priser för mjölkbönder. Vinnarna i år satsar lika mycket på köttproduktion som på mjölk.

Text Maria Törner

Mottagare av utmärkelsen Årets mjölkföretagare är Alexandra och Andreas Nilsson på Nyhems gård utanför Sjöbo. De är inte bara mjölkföretagare utan också nötköttsproducenter. 2005 tog de över gården där de sedan byggt sitt företag från grunden. 

Foto: Hans Dahlgren
Andreas och Alexandra Nilsson. Foto: Hans Dahlgren

En viktig del för lönsamheten är gårdens 70 dikor samt uppfödning av tjurkalvar från mjölkbesättningen. Makarna Nilsson har valt att inte satsa enbart på mjölk, istället har de skaffat sig flera ben att stå på för att ta vara på möjligheterna i efterfrågan på svenskt kött.

Trots att de i dag har närmare 700 djur på gården ror de runt arbetet och uppnår god lönsamhet med enbart två anställda.

Sedan företagets uppstart har de mer än dubblat antalet djur och det är inte på mjölksidan som ökningen skett. Årligen lämnar 250 djur gården för slakt. 2019 omsatte företaget cirka 14 miljoner kronor – en fyrdubbling på 15 år.

”Grunden i företaget är en bra produktion. Det helt avgörande är att man skapar bra likviditet. Har man bra likviditet blir man en attraktiv kund hos leverantörer och banker.” säger Andreas Nilsson, till tidningen Husdjur.