Flexibelt stall lyfte djurhälsan

En tillbyggnad gör lösdriften på Kungsberg flexibel och lättskött. Med mer utrymme för kalvningar, kalvgömmor och sjukboxar har såväl djurvälfärd som hälsa förbättrats.

Text, Foto Lisbeth Karlsson

Jordägaren Statens Fastighetsverk frågade i början av 2000-talet sin arrendator Mats Rehnman om han kunde tänka sig att satsa på dikor för att hålla markerna på Kungsbergs gård utanför Strängnäs öppna. 2003 byggdes ett stall för dikor där Statens Fastighetsverk bekostade själva byggnaden med 5,4 miljoner kronor, men Mats Rehnman stod för inredning och utgödsling med mera.

– En arkitektfirma ritade lösdriften. Jag hade inte så stor möjlighet att påverka planlösningen, men den var godkänd för 52 dikor och 70 ungdjur i originalutförande, säger Mats Rehnman.

Den kalla lösdriften var ritad med åtta avdelningar, fyra på vardera sida om foderbordet, där varje avdelning hade två passager mellan en främre och bakre skrapgång. Mats valde inredning för att få säker arbetsmiljö med boxar med liggande rör och fasta grindar. Kalvarna hade separata kalvgömmor i avdelningen.

Med tiden visade det sig att ladugården var för trångbodd och man fick ständigt anpassa verksamheten med provisoriska kalvningsboxar. Fastighetsverket gick med på en tillbyggnad 2015 där målet var att få mer utrymmen för kalvningsboxar, kalvgömmor och sjukboxar.

– Vi tajtade till hela ladugården och gjorde om till fyra avdelningar, två på vardera sida om foderbordet. Passager gjordes om till liggbås, vilket gjorde att det gick in lite fler vuxna djur samtidigt som behovet av kalvgömmor ökade, säger Mats Rehnman.

Tillbyggnaden som gjordes genom att förlänga stallet löste många av de bekymmer de hade haft i lösdriften. De fick ströbäddar för kor som blivit halta eller inte mådde bra samt utrymme för korna att kalva enskilt. Även kalvhälsan i besättningen förbättrades.

Kor som ska kalva flyttas till en kalvningsbox eller till djupströbädden när kalvningen börjar närma sig.

– Nu tycker jag att det fungerar klockrent. Men ibland händer det tyvärr att de kalvar i lösdriften. Det har hänt att de har kalvat vid grindarna så att kalven hamnar på andra sidan. Sker det på natten så kan kalven bli liggande på betonggolvet hela natten, vilket naturligtvis inte är bra. Djupströbädden är absolut bättre för kalvarna, säger Angelica Jansson, djurskötare på Kungsberg.

Läs mer om dikoproduktionen på Kungsberg i Nötkötts E-tidning.