
Elin Bergström har satt Nysäter lantbruk på kartan efter att hon bloggat först i egen regi och sedan åt tidningen ATL i tolv år.
– Jag började blogga för att jag tyckte att det var för långt mellan konsument och producent, säger Elin Bergström.
Hon driver gården i Kovland, strax utanför Sundsvall i Medelpad, tillsammans med sin man Daniel Bergström. De har byggt upp ett företag som idag sysselsätter fyra personer på hel- eller deltid. De slaktar 250 ungtjurar per år och har ben bruksbesättning med 40 dikor. Elin Bergström har ansvar för djur och kontorsarbete och Daniel Bergström för maskiner och växtodling.
– Det går att få snurr på nötköttsproduktion om man driver det företagsmässigt. Arbetseffektiviteten är viktig, betonar Elin Bergström.
Ungtjurarna har kompletterats med dikor
Dikorna kom till 2018 för att få avsättning för foder från marker som de inte vill skörda flera gånger. Att lära sig en ny produktionsgren har gjort produktionen mer intressant.
– Det är egentligen ingen dikogård eftersom vi inte har några naturbeten. Att ha dikor måste vara lättskött för att få lönsamhet.
Dikorna passar också in för att det underlättar att hamna rätt i djurtäthet för kompensationsstödet, vilket hon på ett sätt tycker är ett fånigt skäl. Men stöden behövs för att få ihop kalkylen.
När det gäller livsmedelsförsörjning ur ett beredskapsperspektiv ser Elin Bergström möjligheter. Både för Sverige och Medelpad, och lantbruk i allmänhet och nötkött i synnerhet.
– Vi är i en region där vi har klimatet med oss jämfört med till exempel södra Europa.
Sett till hållbarhet ur ett helhetsperspektiv blir nötköttet en viktig del för att få mat på bordet i stället för en klimatbov.
– Kött är ett näringstätt livsmedel och de senaste åren verkar många konsumenter ha börjat förstå det. Att man kan stoppa in gräs och få ut högvärdiga livsmedel som kött och mjölk är fantastiskt.