Rutinarbete förvandlades till otäck arbetsolycka

Ett rutinarbete på Stora Bjurum förvandlades till en mardröm och en av de anställda var nära att mista livet i en arbetsolycka. Det slutade med en rättslig prövning som hade kunnat få konsekvenser för hela nötköttsbranschen.

Text Camilla Olsson
Foto Lisbeth Karlsson
Foto Privat

Det här är en förkortad version av artikeln. Hela artikeln kan du läsa i Nötkött nummer 5 2024 (så loggar du in e-tidningen).

Vallskörden på Stora Bjurum, söder om Hornborgasjön i Västergötland, hade precis avslutats. Det var fint väder och på gårdens plansilo stod åtta personer redo att börja täcka. Plasten rullades ut och skulle dras isär ut mot kanterna, när Torbjörn Henriksson gick från kanten upp mot mitten på plansilon. Plötsligt tappade han balansen och trillade bakåt över silons kant och föll fyra och en halv meter ner i det intilliggande plansilofackets golv.

– Det är den värsta dagen i mitt liv, säger Johan Tell, arbetsgivare och ägare av företaget som arrenderar gården.

Fick allvarliga komplikationer

Efter det hände allt snabbt. Räddningstjänsten larmades och tio minuter efter arbetsolyckan var ambulansen på plats. I fallet ådrog sig Torbjörn Henriksson en ytlig krosskada i skalpen, en öppen fraktur på ena överarmsbenet, frakturer på revben, frakturer på ländryggskotor, fraktur på ena lårbenet och ligamentsskada på bröstryggkotor. Utöver det tillstötte allvarliga komplikationer under tiden på sjukhus och fick han vård i respirator under tre veckor. Utgången var oviss.

Men Torbjörn Henriksson överlevde. Olyckan inträffade den 13 juni 2021. I början av hösten gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion med anledning av olyckan och i december kom åtalsanmälan mot Johan Tell.

– Allt verkade bra under inspektionen så jag blev chockad när beslutet om åtalet kom, säger han.

Har ett förebyggande arbetsmiljöarbete

Johan Tell driver totalt tre gårdar med nötköttsproduktion. Sammanlagt är det 1 250 dikor och 3 600–4 200 djur i produktionen. Han har länge arbetat med ett förbyggande arbetsmiljöarbete på gårdarna, bland annat genom arbetsmiljöpolicy, skyddsronder och ett systematiskt arbetsmiljöarbete med bland annat skriftliga rutiner och genomgångar.

– Det här är en enormt farlig bransch och man måste vara oerhört rädd om sin personal.

Torbjörn Henriksson (till vänster) och Johan Tell (till höger) tillsammans med hunden Majken.

Samma dag som olyckan inträffade hade Johan Tell haft en genomgång med personalen om säkerheten och riskerna som täckningen av silon innebar. Men åklagaren tyckte att han borde ha gjort mer. Åklagaren ansåg att Johan Tell hade varit oaktsam som inte sett till att det fanns något skyddsräcke. Tingsrätten gick på den linjen och ansåg att han hade gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada. Domen blev en företagsbot på 300 000 kronor.

Enligt Johan Tell finns det heller inga sådana staket att köpa på marknaden. På silon där olyckan inträffade tillverkade de ett eget staket och satte upp direkt efter. Men enligt Johan Tell har den silon en annan utformning på väggarna än övriga, vilket gör det möjligt.

Är tillbaka på arbetet

Han överklagade tingsrättens beslut och hovrätten upphävde tingsrättens dom. Rätten lyssnade på vittnenas uppgifter om att det inte finns lämpliga skyddsanordningar i samband med täckning av plansilo. Hovrätten uppmärksammade också att företaget har skriftliga instruktioner angående täckningsarbetet. Om hovrätten hade hållit med om tingsrättens bedömning hade det kunnat få konsekvenser för alla som har en plansilo när det gäller säkerhetskrav.

– Jag drev det här som ett mål för Sveriges lantbrukare. Jag fick hjälp av LRF och Gröna arbetsgivare. Hade jag blivit fälld för detta så hade det inte blivit lätt för svenskt lantbruk. säger Johan Tell.

Efter sju och en halv månads sjukskrivning kom Torbjörn Henriksson tillbaka till arbetet. Han har fortfarande men från olyckan med bland annat ständig värk i armen och ryggen. Samtidigt var det arbetet som fick honom att ta sig tillbaka.

– Jag har ett jävla driv i mig och jag har en bra arbetsgivare, säger han.

Hela artikeln kan du läsa i Nötkött nummer 5 2024 (så loggar du in e-tidningen).