Amandus – ung & bonde

Redan på dagis talade Amandus Gunnarsson om att han skulle bli bonde. Nu, vid 26 års ålder, håller drömmen på att gå i uppfyllelse. Generationsskiftet är i rullning.

Text, Foto Ann Christin Olsson

I Henja by i Gislaved i Småland är generationsskiftet påbörjat. Tanken är att göra det successivt. Sonen Amandus Gunnarsson, 26 år, äger sedan drygt ett år en del av driften i form av djur, maskiner och inventarier. Dessa tillgångar ligger i det nybildade driftsbolaget Henja Lantbruk AB. Byggnader och mark arrenderas av pappan Mikael Gunnarsson.

– Det har varit en process, men när jag såg att Amandus ville ta över gården gick det ändå ganska fort att komma i gång, säger pappa Mikael Gunnarsson.

Nu är sonen Amandus Gunnarsson ansvarig för driften av företaget med en ägarandel på 51 procent, medan pappan har 49 procent. Mikael Gunnarsson kommer successivt att lämna ifrån sig mer ägarandelar. Han är bara 57 år, ungefär medelålder för en lantbrukare, men generationsskiftet kommer att ta några år. När Amandus Gunnarsson har tagit över hela driften blir nästa steg att köpa byggnader och mark.

– Det kan säkert ta tio år innan jag har tagit över helt, säger Amandus Gunnarsson, och då har den äldre generationen hunnit bli 67 år.

I och med sina 51 procent av driften, har han redan beslutsmandat, men de brukar bolla frågor med varandra. Produktionen är ungnötsuppfödning med slakt av cirka 200 ungnöt per år. De köper in treveckors respektive avvanda mjölkraskalvar från två gårdar. Dessutom finns 30 dikor på gården.