Nära ögat-tillbud blev ögonöppnare

När Mattias Hörlén skulle titta till en nykalvad ko under en nattrunda slutade det med en rejäl lårkaka. Ett tillbud som hade kunnat sluta värre.

Text, Foto Ann Christin Olsson
Mattias Hörlén.

När Mattias Hörlén skulle titta till en nykalvad ko under en nattrunda slutade det med en rejäl lårkaka. Ett tillbud som hade kunnat sluta värre.

Mattias Hörlén i Norrby Ängar, strax söder om Eksjö i Småland, skulle bara titta till korna under kalvningssäsongen för två år sedan och behövde kolla läget med en kalv.

Kon reagerade när han lyfte kalven, som börjat sprattla, och hon tryckte till honom mot bakväggen i boxen. Som tur var backade kon sen och han kunde ta sig ut genom grinden som fortfarande stod på glänt.

– Första känslan efteråt var oj, det där kunde gått illa, säger Mattias Hörlén.

Skadan kändes av i några veckor, men Mattias Hörlén blev som tur var helt återställd. Under 2017 till 2021 anmäldes 282 olyckor med nötkreatur, men i en rapport som kom i höstas ”Strategi för arbetsmiljö inom lantbruk och trädgårdsnäringen” konstateras att mörkertalet när det gäller olyckor sannolikt är stort.

– Ja, sådana här ”oj”-lägen borde man egentligen anmäla. Jag har jobbat som lärare och på sågverk innan och då anmäldes allt.

Mattias Hörlén tror att lantbruksbranschen skulle kunna bli bättre på att tänka säkerhet. Riskfaktorer kan hänga ihop med såväl stress som lönsamhetspress.  

Efteråt har han tänkt till mer kring säkerhetsrutiner. Men de har inte direkt ändrat rutinerna. Under kalvningssäsongen turas han och frun Ann Hörlén om att ta tillsynsrundorna på natten, det skulle inte vara hållbart i längden att båda går ut varje natt.

– Men jag tänker mig för mer idag, säger Mattias Hörlén.

För att läsa mer:

Så gör du för att logga in i e-tidningen, för dig som redan är prenumerant: E-tidning – Tidningen Nötkött (tidningennotkott.se)

Prenumerera: Prenumerera på Nötkött – Tidningen Nötkött (tidningennotkott.se)