Nytt flyt för gammal biogasanläggning

I tolv år har Dan Waldemarssons biogasanläggning försörjt gården och grannens växthus med el och värme. Nu är han redo att ta nästa steg – att producera flytande gas som kan tankas på gården.

Text, Foto Marianne Lindberg
Dan Waldemarsson inne i den nya containern. Här ska gasen från biogasanläggningen kylas ner och bli flytande.

Dan Waldemarsson tar emot Nötkött hemma på Västergården i Habo, ett par mil norr om Jönköping, en solig dag i slutet av juni.

Han är en man med många järn i elden som har ifrågasatt gamla sanningar och drivit på i frågor som i dag anses självklara. Han blev till exempel en föregångare då han byggde liggbås till tjurar, något som många först skakade på huvudet åt. Han drog sig inte heller för att skicka slaktdjur till Danmark i protest mot Scans fasta notering som han ansåg var alldeles för låg – något som ledde till möjligheten att kunna förhandla om köttpriset.

Egen el

Nu står han beredd att vidareutveckla sin biogasanläggning som har puttrat på i tolv år.

Den har försörjt bostaden, gårdens inomgårdshantering av foder och gödsel samt försett både tork och verkstad med el och värme, liksom grannen vars växthus på 1 500 m2 hålls i gång med spillvärme från produktionen. Dessutom har gårdens överskott av el, över halva produktionen, kunnat föras över och säljas till det fasta nätet.

Container

Sedan förra hösten står en container uppställd vid rötgasanläggningen på Västergården, redo att omvandla biogas och göra den flytande. Det flytande bränslet ska sedan kunna användas till att tanka tunga fordon, utrustade med en termosliknande tank.

– Kan vi lyckas, är det en revolution! Vi lantbrukare sitter på en råvara som kan uppgraderas till grön energi, säger nötköttsproducenten Dan Waldemarsson som inom en snar framtid hoppas kunna lägga till en ny titel: mackföreståndare.

Hela reportaget om Dan Waldemarssons nya satsning finns att läsa i senaste numret av Nötkött. Vill du prenumerera, tryck här: Prenumerera på Nötkött – Tidningen Nötkött (tidningennotkott.se)