Det här är en förkortad version av artikeln. Hela artikeln finns i Nötkött nummer 6 2024 (så loggar du in på e-tidningen).
Egentligen har inte Christer Melander tid att sitta vid köksbordet på gården Kullands, i Gerum på södra Gotland, och bli intervjuad av Nötkött. Han har helt klart annat att syssla med. För bakom de befintliga stallarna bygger han just nu ett nytt stall och i april 2025 ska det vara klart för installning. Det nya stallet kommer att ha plats för cirka 500 tjurar och totalt kommer 800 djur att slaktas om året, mot dagens 400–450.
– Det blir ett komfortstall med dränerande golv. Jag tycker att spaltstall har en negativ klang så jag vill jobba bort det, säger han.
Visar byggritningen
Christer Melander vecklar ut byggritningen på köksbordet och berättar om planerna. Utgödslingen sker med självflyt via en kulvert i mitten av stallet, därifrån går gödseln vidare till en pumpbrunn. Vid ingången, i norra änden av byggnaden, kommer de minsta djuren att vara i åtta grupper, fyra på varsin sida om det breda foderbordet i mitten. Boxen går från foderbordet till ytterväggen.
Det kommer inte att finnas någon drivgång vid ytterväggen. När djuren stängs in i halva boxen så blir den andra halvan en drivgång på liknande sätt som ett stall med skrapgång. Det innebär att hälften av inredningen försvinner.
– Man kan vara bakom grinden och driva djuren framåt. Stallet kommer att vara 84 meter långt och 24 meter brett.
2003 tog Christer Melander över gården efter sina föräldrar. Då fanns här 25 mjölkkor med tillhörande 50 hektar mark. Efter det har han och hustrun Anna Melander i olika omgångar fått möjlighet att arrendera mer mark och senare även köpa en granngård.
LÄS MER: Investeringsviljan har minskat
Tävlade mot kungen
2006 bestämde de sig för att satsa på ren nötköttsproduktion och under 2007–2008 byggde de ett liggbåsstall för tjurar. Den 15 februari 2008 stallades de första tjurarna in. Året därpå slutade de helt med mjölkproduktion.

Det har gått sex år sedan paret, i konkurrens med kungens Stenhammar, blev utsedda till Årets Nötköttsföretagare 2018. I motiveringen lyftes bland annat fram hur de arbetar med uppföljningen av produktionen, nyckeltal och att anpassa sig efter svängningar på marknaden. När Nötkött är på besök räknas det mycket på kubik betong. Men Christer Melander gör även andra uppföljningar.
– Jag brukar räkna med en foderrådgivare någon gång per år. Jag räknar också på tillväxt och foder baklänges. De senaste åren har jag räknat mycket på produktionen för att se om vi kunde satsa ytterligare.
Köper avvanda kalvar
Genom uträkningen får han fram nyckeltalet tillväxt av slaktkropp minus foderkostnad per tjur och dag. Tjurkalvarna köper han in avvanda via mellangårdsavtal från fem gårdar på Gotland. Två av mjölkgårdarna har han samarbetat med sedan 2008–2009 och från en av dem får han kalvens tillväxt per dag uträknat.
– Det är kul att se, någon kan ha vuxit drygt ett kilo per dag på mjölkgården. Vi har legat på cirka 1,2 kilo i tillväxt i levande vikt från att vi sätter in dem tills att de går till slakt.
Hämtningen av djuren gör han själv, de är då avvanda och ska väga minst 80 kilo, helst 100 kilo.
– Jag vill se vad jag får för djur och det håller nere smittrycket eftersom djurtransportörer kör åt alla.
Det här är en förkortad version av artikeln. Hela artikeln finns i Nötkött nummer 6 2024.