
När Kårtorps lantbruk blev Årets Vallmästare 2018 var produktionen ekologisk. Tore och Per Larsson hade fokus på att maximera grovfoderandelen i kornas foderstat. Nu är de finalister igen, men 2023 gick de över till konventionell produktion. De ville kunna använda handelsgödsel inför förstaskörden och maximera avkastningsnivån i slåttervallen.
– Vi har ganska kalla jordar, så kvävefixeringen kommer inte i gång till förstaskörden. Då är det lite svårt att utnyttja stallgödseln fullt ut, säger Per Larsson.
De lägger 50 kilo kväve i form av Axan till förstaskörden och därefter stallgödsel efter tillgång på återväxterna. Samma år bytte de från tre skördar per år till ett fyrskördesystem med ungefär fem veckor mellan skördarna.
– Nu får vi lite jämnare kvalitet på skördarna rakt över, men det är ju även årsmånsberoende och det gäller att man prickar rätt i förstaskörden, säger Per Larsson.
Inför skörden följs utvecklingen i slåttervallen, prognosprover och daggraderkurvan. I fjol var det avgörande, eftersom rätt tillfälle för förstaskörden kom en vecka tidigare än normalt. Totalt räknar Per Larsson med en avkastning på slåttervallen om 10 ton torrsubstans per hektar.
Vallfakta Kårtorps lantbruk
- Areal: 140 hektar slåttervall, 35 hektar helsäd med insådd och 70 hektar höstvete. 30 hektar bete till mjölkande kor, 15–20 hektar naturbeten till sinkor.
- Antal skördar: Fyra vallskördar, treåriga vallar. Fröblandning: Använder idag vallfröblandning Mira 21 som spetsas med lusern och rörsvingel för att få torktåliga vallar och lite högre fiberinnehåll.
- Konserveringsmetod: Fyra plansilofack samt ytterligare tre fack för bland annat helsäd. Gödsling: 50 kilo kväve i form av Axan till förstaskörd, därefter stallgödsel efter tillgång till återväxterna.
- Näringsinnehåll per kilo ts: Förstaskörd 10,1–11,7 MJ, 131–159 g råprotein (rp), 5,94–6,67 NELp20, 447–548 g NDF, 95–166 g iNDF. Andraskörd 10,1–11,1 MJ, 114–140 g råprotein (rp), 5,70–6,29 NELp20, 423–499 g NDF, 152–181 g iNDF. Tredjeskörd 10,6–11,3 MJ, 161–167 g råprotein (rp), 6,08–6,49 NELp20, 369–454 g NDF, 96–150 g iNDF. Fjärdeskörd 9,8–11,1 MJ, 122–163 g råprotein (rp), 5,39–6,34 NELp20, 386–458 g NDF, 115–238 g iNDF.