Sedan årsskiftet har SVA och Gård & Djurhälsan fått rapporter om kalvar som fötts svaga, döda och/eller med missbildningar. Ett drygt 20-tal kalvar har enligt Ulrika Rockström, djurhälsoveterinär och ansvarig för obduktioner vid Gård & Djurhälsan, obducerats och efter provtagning konstaterats infekterade av blåtungevirus serotyp 3.
Missbildningarna har drabbat kalvarnas centrala nervsystem. Kor som blivit smittade då de varit tre-fyra månader in i dräktigheten har senare fött kalvar med underutvecklad hjärna, men som i övrigt är helt normala.
– De klarar inte att dia, de verkar inte ha syn eller hörsel. Man uppfattar dem som helt omedvetna. Det är hemskt att säga det, men de har ingen hjärna. Den är helt underutvecklad, säger Virpi Welling, Gård & Djurhälsan.
De grava missbildningarna innebär att drabbade kalvar inte har någon möjlighet att utvecklas och tillfriskna.
Fler fall att vänta
Det första konstaterade fallet i Sverige av blåtungevirus serotyp 3 inträffade i september 2024. Hondjur som varit ute på bete i september-november och under den perioden varit i dräktighetsmånad 3-4 kan, om de smittats med blåtunga, därför vara i riskzonen att föda missbildade kalvar.
– Det kan alltså fortsätta ett tag till, vi kommer säkert att se fler fall under våren, säger Virpi Welling.
Rekommendationen inför årets betessäsong är att vaccinera dräktiga mjölkkor och lakterande kor i mjölkbesättningar samt dräktiga hondjur och avelstjurar i dikobesättningar.