En välfärdsersättning för dikor behövs

Att få till en välfärdsersättning för dikor ligger högt upp på Sveriges Nötköttsproducenters, SNP:s agenda. Under en ordförandekonferens i Uppsala diskuterades vilka frågor som ska prioriteras.  

Text, Foto Ann Christin Olsson
Fredrik Gunnarsson

– Vi har haft bra diskussioner om vad vi ska prioritera i vårt påverkansarbete, framför allt är det välfärdsersättning för dikor, säger Fredrik Gunnarsson, nötköttsproducent i Bräcke och vice ordförande i SNP.

Frågan är viktig eftersom antalet dikor minskar. Ersättningen kan vara viktig för många för att få ihop kalkylen. De har också diskuterat hur en sådan ersättning skulle kunna utformas.

– Men att påverka politikerna är ingen quick fix. Vi har även lämnat in en motion till LRF om lyfta välfärdsersättningen högre upp på deras agenda.

Livsmedelsstrategin beskriver han som urvattnad när det gäller nötköttet. Kanske kan det komma något ur det uppdrag som Jordbruksverket fått i att öka självförsörjningsgraden.

– Det som ligger i pipen nu är CAP och där hoppas vi få in djurvälfärdsersättningen.

Även investeringsstöd till deltidslantbrukare är mycket viktigt för dikoproduktionen.

– Det är viktigt att små gårdar som vill växa eller modernisera inte blir utestängda när vi har den struktur som vi har inom dikoproduktionen.

De jobbar också vidare med organisationen och ett förslakt att lantbrukarna ska vara direktmedlemar i SNP och sedan tillhöra loka köttklubbar. En organisation som påminner om den LRF har.

Första dagen fick de en snabbdragning av aktuell forskning som berör nötköttsproduktionen, både från Rise och Sveriges lantbruksuniversitet.