Framtidstron inom köttproduktionen är på väg uppåt, trots att den upplevda lönsamheten fortfarande är negativ. Det visar höstens uppdatering av Lantbruksbarometern som genomförs av Ludvig & Co, Swedbank och Sparbankerna. Från ett lönsamhetsindex på cirka –25 våren 2024 har indexet i höst stigit till –19. Prognosen för hösten 2025 pekar på fortsatt ökning, kanske till +/-0.
Förbättrat ränteläge och en upplevd stabilitet på marknaden påverkar även köttproducenters vilja att investera, bland annat i nya byggnader. Jordbruksverkets statistik för 2023 visade på en stigande trend i antalet förprövningar inom dikoproduktionen. Men ökningen var från en låg nivå och det blir intressant att se hur utvecklingen för 2024 ser ut. I början av 2025 kommer ny statistik.
Enligt Yvette Bårring, näringsutvecklare på Jordbruksverket, har det dock kommit in färre ansökningar om investeringsstöd för nötköttsproduktion under 2024 jämfört med 2023. Den 24 oktober hade det kommit in 112 ansökningar om sammanlagt drygt 138 miljoner kronor. Ansökningarna för dikoproduktion är färre än för ungnöt. De summor man ansökt om är också lägre.
Förarbete och planering
Men det finns ett stort behov av att bygga för köttproduktion i Sverige. Eftersom lönsamheten fortfarande är ansträngd är det lockande för företagare som väljer att bygga att ta på sig en stor andel av ansvaret och arbetsuppgifterna i projektet själva.
Innan man kan påbörja bygget av en ny ladugård ska länstyrelsen förpröva planerna. Vid byggnation som gör att produktionen omfattar mer än 400 djurenheter ska man även göra en MKB (miljökonsekvensbeskrivning).
Egen regi eller på entreprenad
Som lantbrukare kan man välja att ge ett byggföretag uppdraget som totalentreprenad, då byggföretaget tar fullt ansvar för samordning av projektet samt konstruktion och utförande. Entreprenören är då också den som anlitar och hanterar alla underentreprenörer som behövs för projektet.
Alternativet är utförandeentreprenad, att lantbrukaren/beställaren står för projekteringen och anlitar en eller flera entreprenörer. Lantbrukaren anlitar då entreprenörer för delar av arbetet, vilka då blir ansvariga för att de utför arbetet enligt de instruktioner och ritningar som beställaren tillhandahåller.
- Läs hela artikeln i Nötkötts e-tidning här.
- Läs fler av Nötkötts artiklar med tema Bygg.